Podpoří Pavel nižší růst penzí? Prezident prozradil, kdy sdělí svůj postoj

Petr Pavel složil a podepsal ve Vladislavském sále slib, stal se tak čtvrtým prezidentem České republiky. Následně pronesl svůj první projev. Následně za bouřlivého potlesku promluvil k příznivcům z balkonu na III. nádvoří Pražského hradu. Slavnostně byla vrácena i ukradená standarta, kterou kdysi nahradily červené trenýrky. Zazněla také česká hymna. Pavel po inauguraci v ČT mimo jiné uvedl, že stanovisko ke sporné vládní předloze o snížení valorizace důchodů sdělí po středečním jednání se zástupci hnutí ANO.

Nově zvolený prezident Pavel po inauguraci v České televizi mimo jiné uvedl, že stanovisko ke sporné vládní předloze o snížení valorizace důchodů sdělí po středečním jednání se zástupci hnutí ANO.

Pavel svůj program na Hradě zahájil společným obědem se svou chotí a končícím prezidentským párem, Milošem Zemanem a jeho manželkou Ivanou. Servíroval se vývar a svíčková.

Ve čtvrtek kolem 9. hodiny zamířil Petr Pavel s manželkou z Černoučku do Prahy. „Vyspal jsem se výborně. Na jednu stranu mě čeká hodně formalit, ale už jsem si na ně zvykl. Cítím mírnou nervozitu, ale ne takovou, která by mě svazovala,“ svěřil se před odjezdem nastupující prezident redakci CNN Prima NEWS. Kolem 9:30 dorazil Pavel do své kanceláře v Hrzánském paláci. Krátce před polednem se pak přesunul přímo na Pražský hrad.

Celý den události na Hradě sledují reportéři a redaktoři CNN Prima NEWS. Od rána můžete také sledovat speciální vysílání se zajímavými hosty – experty i politiky.

Hlavní bod inaugurace odstartoval ve 14:00 ve Vladislavském sále, kde Pavel při společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny slavnostně složil slib, který následně podepsal. V sále byli přítomni mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Dorazila i řada celebrit, například herec Zdeněk Svěrák.

Na III. nádvoří a Hradčanském náměstí inauguraci sledovala i veřejnost, a to díky velkoplošným obrazovkám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inaugurace generálů: Ludvík Svoboda přísahal na socialismus, Petr Pavel slíbí věrnost republice

Krátce po 14. hodině si občané České republiky poslechli první projev prezidenta Pavla. „Volbami skončila práce volebního týmu, ale začala práce mnohem složitější a delší pro nový tým. A tím týmem jsme dnes my všichni. Patří do něj lidé, kteří mě volili, ale i ti, kteří mě nevolili nebo kteří vůbec nepřišli k volbám. Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat,“ uvedl Pavel ve svém prvním projevu.

Následně veřejnost pozdravil z balkonu, přičemž se dočkal bouřlivého potlesku. Na Hrad se navíc vrátila ukradená standarta. Zpěvačka Kateřina Marie Tichá s dětským sborem následně zazpívala státní hymnu a skladbu, která provázela Pavlovu kampaň Časy se mění. „Nebude to lehké, ale zvládneme to,“ dodal v závěru projevu Pavel. Prezident poté položil květiny k soše T. G. Masaryka.

Zákonodárci a další hosté si na pozvání prezidenta Pavla následně připili číší vína ve Španělském sále. „Mít třetí vystoupení během jedné hodiny, to už je tempo skoro jako v Poslanecké sněmovně pro řečníky s přednostním právem,“ řekl Pavel a poděkoval své rodině, čímž dojal svou manželku Evu.

Při přípitku zahrála také skupina Spirituál kvintet. Miloš Zeman se této části ceremoniálu již nezúčastnil. Posledním bodem slavnostního programu bylo v 18:00 uctění památky svatého Václava v katedrále sv. Víta.

Desetiletý mandát Miloše Zemana skončil již o půlnoci ze středy na čtvrtek symbolickým svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála Hudba Hradní stráže státní hymnu.

Tagy: