Rusko na svět vyslalo energetickou raketu, země EU podporují Ukrajinu, prohlásil Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel vystoupil na tiskové konferenci na závěr pražského summitu.

Závěrečná TK po supersummitu v Praze

Pražský megasummit je u konce. Ve čtvrtek se setkali lídři téměř všech evropských zemí, o den později už se akce týkala pouze států Evropské unie. Státníci sezvaní českým premiérem Petrem Fialou (ODS) se shodli na pokračující podpoře Ukrajiny ve válce s Ruskem a zároveň zaúkolovali Evropskou komisi pod vedením Ursuly von der Leyenové, aby vypracovala návrhy řešení k energetické krizi na evropské úrovni.

Druhý den akce, která v tuzemsku doposud nemá obdoby, se nesla v duchu neformálního jednání lídrů států Evropské unie. Týkalo se pouze premiérů či prezidentů 27 členských zemí.

Témata ovšem byla podobná jako ve čtvrtek. Státníci řešili třeba válku na Ukrajině nebo energetickou a hospodářskou krizi. „Rusko vyslalo na celý svět energetickou raketu,“ prohlásil na tiskové konferenci na konci pražského summitu předseda Evropské rady Charles Michel. Podle Michela budou země EU i nadále podporovat Ukrajinu, a to všemi prostředky.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je ráda, že byly přijaty další protiruské sankce. „Chceme tím Putina zbrzdit na Ukrajině a připravit ho o zdroj příjmů,“ řekla.

Na závěrečné tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS) mimo jiné oznámil, že se státy EU postupně blíží ke společnému řešení energetické krize. „Musí přijít rychle. Uvědomujeme si problémy, které vyvolávají ceny energií v členských státech. Nechceme se pouštět do národních cest, které by byly mnohem dražší,“ pronesl Fiala.

Ve čtvrtek jednalo v Praze přes 40 státníků

Premiérové čtvrteční setkání evropských lídrů v rámci Evropského politického společenství (EPC) v Praze se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent. Kvůli ruské agresi na Ukrajině je totiž ohrožena stabilita a bezpečnost Evropy. Na tiskové konferenci po summitu to prohlásil český premiér Fiala. Čtvrteční akce se účastnilo přes 40 delegací.

Ministerský předseda hostitelské země zopakoval, že nová platforma nemá nahrazovat stávající formy evropské spolupráce. Je ale podle něj potřeba mít prostor pro neformální výměny názorů v rámci Evropy.

Premiérové setkání pod záštitou Fialy a Macrona

Vznik EPC letos v květnu inicioval Macron, který ale připomněl, že myšlenka na podobná setkání je daleko starší. Francouzský prezident ocenil, že nyní došlo k dříve nepředstavitelným setkáním, zejména mezi vysoce postavenými představiteli Arménie a Turecka. Na okraj summitu se totiž uskutečnilo vícestranné setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.

Vrcholní představitelé více než čtyř desítek zemí ve čtvrtek diskutovali o míru, stabilitě, migraci, energetické bezpečnosti či ekonomice. Zasedání se kromě členských států Evropské unie zúčastnili též lídři dalších 17 zemí, mimo jiné západního Balkánu, Británie, Ukrajiny či Turecka. Příští summit EPC se uskuteční v Moldavsku.

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem minulý měsíc propukly přeshraniční boje a obě země jsou dlouhodobě znesvářené. Podle úřadu ázerbájdžánského prezidenta se další jednání pod záštitou EU uskuteční v listopadu v Bruselu.

S Erdoganem ve čtvrtek společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou jednal také Fiala jako premiér nynější předsednické země EU. Hovořili o energetice, dodávkách plynu, migraci či vzájemných vztazích Turecka a Unie. Podle informací ČTK mluvil Fiala také s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Setkali se také například britská premiérka Liz Trussová s Macronem, kterého označila za přítele Británie. Macron na oplátku ocenil, že Britka do Prahy přijela. Zahrnutí Londýna do strategických jednání o dění na kontinentu je podle něj logické a užitečné.

Tagy: