Zdechovský: Turecko díky válce přebírá otěže. Erdogan se změnil v anděla míru, říká Bašta

Turecký prezident Erdogan

360° (1006)

Možným prostředníkem mezi Ukrajinou a Ruskem by mohl být i Recep Tayyip Erdogan. Snaží se o to, proměnil se v anděla míru, uvedl v pořadu 360° poslanec a kandidát na prezident Jaroslav Bašta (SPD). Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je turecký prezident chytrý politik, který v době krize strategicky přebírá „otěže mezinárodního hráče“.

„Zaujalo mě, jak se Erdogan změnil v anděla míru. Nejen že se snaží o usmíření, ale nabízí se jako prostředník ve válce mezi Ukrajinou a Ruskou federací,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Bašta.

Turecký prezident totiž dorazil na čtvrteční pražský summit Evropského politického společenství (EPC), jednal například i s českým premiérem Petrem Fialou (ODS), a to o energetické krizi. Do Prahy dorazili nejvyšší představitelé 44 zemí.

Je třeba číst jeho politiku

Podle Zdechovského nejde ale o ojedinělé vstřícné chování směrem k Evropě nebo i k Ukrajině. „Už v minulosti řekl, že Krym je ukrajinský. Myslím, že je potřeba číst jeho politiku. Turecko přebírá otěže mezinárodního hráče, zatímco Evropská unie stojí za Ukrajinou,“ myslí si europoslanec.

Turecko podle něj posledního vývoje ve světě „využilo a nyní hraje svoji roli“. „Turecký prezident je zkušený politik, snaží se dobře.  Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou mu dává jiný kredit,“ doplnil Zdechovský v pořadu 360°.

Ankaře se totiž spolu s OSN podařilo vyjednat dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí z přístavů v Černém moři nebo domluvit některé výměny zajatců. Erdogan ve čtvrtek také zasedl s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Obě země jsou dlouhodobě znesvářené.

Tagy: