Holé stráně i doutnající stromy. Rozsáhlý požár už proměňuje krajinu u Hřenska

Hasiči zastavili postup požáru v Českém Švýcarsku.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko se v noci na čtvrtek nerozšířil. Hasičům se daří držet hranice požáru na ploše 1 000 hektarů. Ohniska jsou uvnitř této plochy. V bezpečí před ohněm je obec Janov, která se nemusela evakuovat, a budovy v dalších obcích. Požár změnil podobu Českého Švýcarska, někde zůstaly jen holé stráně. Ve čtvrtek ráno se do hasebních prací zapojil dvě hasicí letadla Canadair z Itálie. Policisté mají indicie ke vzniku požáru.

Aktuální informace o požáru v Českém Švýcarsku sledujte v novém on-line článku zde.

Rozsáhlý požár za pět dní zcela změnil podobu některých míst v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku. Tam, kde stály vzrostlé smrky, jsou černé holé stráně. Tu a tam ještě stojí listnatý strom, zatímco opodál doutná kmen.

„Setrváváme na stejných pozicích, nemuseli jsme nikam ustoupit,“ uvedl mluvčí ústeckých krajských hasičů Milan Rudolf. Pomocí těžebních strojů se podařilo vytvořit bezpečnostní pás na České cestě.

Před 13. hodinou by do Českého Švýcarska měl dorazit saský ministr vnitra, spolu s prvním náměstkem ministra vnitra ČR Jiřím Nováčkem a náměstkem generálního ředitele HZS Petrem Ošlejškem. Policisté navíc sdělili, že mají určité indicie, ale chybí jim konkrétní svědectví, které by objasnilo, co bylo příčinou rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku.

„Prostor máme rozdělený na úseky a sektory. První je u skalního masivu v Hřensku nad budovami. Cílem je ochránit je. Stále však vznikají malá ohniska. Věříme, že se nám během čtvrtka podaří všechna ohniska uhasit,“ podotkl. Meteorologové oznámili, že by v pátek a v sobotu mohl hasičům pomoci déšť. Šéf hasičů přesto věří, že oheň zastaví dříve hasiči svojí prací. Dodal, že frontu šíření požáru se podařilo zastavit.

Před ohněm brání hasiči obce Hřensko, Vysoká Lípa, Mezná a Mezní Louka, odkud se museli evakuovat jejich obyvatelé a také turisté. Noční obranu poskytují také obci Janov, kde zatím její obyvatelé zůstávají. V součtu bylo kvůli živlu evakuováno kolem 500 lidí.

U požáru na místě zasahuje 450 hasičů, další je postupně střídají. Ve středu hasilo požár sedm vrtulníků, stejný počet vzlétne ve čtvrtek. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Nyní se připojí i vrtulník Blackhawk, který poskytne spolu s 30 vojáky Slovensko.

Ve čtvrtek ráno se do hasebních prací zapojila i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody. Jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, čerpat ji budou z jezera Milada u Ústí nad Labem. „S nadějí se upínáme k tomu, co přinese nasazení letadel z Itálie. Pro zdolání budou rozhodující následující dny, hádám do neděle,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Tagy:
strom požár Slovensko Itálie hasiči plameny Hasičský záchranný sbor Janov Česko Hřensko okres Děčín Národní park České Švýcarsko Canadair CL-415