sledujeme živě

ON-LINE: Na povodně dáme desítky miliard, řekl Stanjura. Nevyloučil stav legislativní nouze

Souhrn událostí

  • Stanjura: Na škody dáme 40 miliard korun
  • Nejkritičtější situace je na Lužnici v jižních Čechách.
  • Počet obětí záplav stoupl na pět.
  • Hejtman Půta ukončil na Frýdlantsku stav nebezpečí.
  • MZd: Distributoři léků se do většiny lékáren dostanou, může pomoci IZS.

Na odstranění následků povodní půjde 40 miliard korun, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na čtvrtečním brífinku. Zároveň ani nevyloučil stav legislativní nouze. Povodně v Česku si vyžádaly pátý lidský život, oznámil ve středu večer ve vysílání CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nejrizikovější situace je na řece Lužnici v jižních Čechách. Voda tam ve čtvrtek brzy ráno dosáhla úrovně extrémního povodňového ohrožení. Voda již ve středu začala zaplavovat okolí.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

V Jihočeském kraji platily ve středu dvě hodiny po půlnoci nejvyšší povodňový stupeň na 11 místech, zejména na Blanici a řece Lužnici, která protéká rybníkem Rožmberk na Jindřichohradecku. Jeho kapacita se v úterý naplnila a voda začala odtékat i bezpečnostním přelivem.

Hladina Lužnice pod Rožmberkem by ale neměla dosáhnout úrovně padesátileté vody. Znamená to, že by se řeka nijak výrazně nevylila do měst, která podél Lužnice jsou. Týká se to především Veselí nad Lužnicí, Soběslavi a Plané nad Lužnicí. Po úterním večerním zasedání krajské povodňové komise to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na Moravě a ve Slezsku je nejvíc třetích stupňů na Dyji a na řece Moravě. Po jednom třetím stupni je na Svratce v Židlochovicích a na řece Opavě v Děhylově. Ve východních Čechách platí nejvyšší už jen na Loučné v Dašicích na Pardubicku.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Obce před kalamitou a po ní. Podívejte se, jak povodeň zpustošila česká města

Na Labi zůstával nad ránem třetí povodňový stupeň v Mělníku, Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Hydrologové předpokládají, že dolní tok řeky od soutoku s Vltavou bude v důsledku dotoku nadále mírně stoupat. Na Labi v profilu Ústí nad Labem očekávají kulminaci na úrovni zhruba 1650 metrů krychlových za sekundu. Následné poklesy budou pozvolné, stejně tak na toku Moravy.

Rozsáhlé záplavy sužují Česko od soboty. Po vydatných deštích zasáhly zejména Moravu a Slezsko a také severovýchod a jih Čech. Na desítkách míst voda vystoupala na úroveň označovanou meteorology jako extrémní povodeň, vylila se i do větších měst.

Rakušan: Situace se uklidňuje

Počet mimořádných událostí podle ministra vnitra klesá a situace se uklidňuje, přestože velice pomalu. Hlavní prioritou je podle něj zajistit v zasažených oblastech pitnou vodu, mobilní signál a elektřinu. Do nejpostiženějších částí země bude vláda chtít dodávat elektrocentrály. Půjde například o místa, kde byly zatopené elektrické rozvodny. Elektrocentrály by měly pocházet ze státních hmotných rezerv a dodávat je budou hasiči. Někteří dodavatelé energií už podle Rakušana obnovili přívod, a do pátku by se tak počet obcí bez přístupu k energiím měl snižovat.

Rakušan řekl, že je do zasažených regionů také třeba dodat čerpadla a vysoušeče. Po úterním výjezdu členů vlády do Moravskoslezského kraje ministr řekl, že Česko požádalo v evropském systému civilní pomoci o 15 tisíc vysoušečů. Úřady už do regionů rozvážejí osm tisíc kusů z vlastních českých zásob, doplnil. Právě o vysoušeče a velkokapacitní čerpadla je podle ministra vnitra v regionech postižených povodněmi největší zájem. Po jednání krizového štábu řekl, že první pozitivní odezvu na dodání vysoušečů má Česko od Slovinska.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí večer uvedl, že vláda vytvořila pracovní skupinu, která bude řešit financování obnovy po povodních. Povede ji ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ten již dříve uvedl, že kvůli důsledkům povodní bude nutné novelizovat letošní státní rozpočet.

„Připravíme novelu státního rozpočtu roku 2024, kde uvolníme pro odstraňování následků škod 30 miliard korun a současně návrh rozpočtu rok 2025. Ve středu dodáme na vládě 10 miliard korun. Odstavování těch následků škod, takže dohromady to bude 40 miliard korun,“ řekl Stanjura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zasáhla povodeň vaše auto? Expert poradil, jaká hloubka vody mu neuškodí a kdy můžete odjet

Tagy: