Zasáhla povodeň vaše auto? Expert poradil, jaká hloubka vody mu neuškodí a kdy můžete odjet

Co dělat se zatopeným vozem?

Expert o zatopených vozidlech

Povodně v Česku poškodily stovky vozů. Co dělat s autem při povodních, prozradil editor webu Autosalon.tv Jan Blažek ve vysílání CNN Prima NEWS. „Když je auto zatopeno po středy disků kol, můžete ho bez problémů nastartovat a odjet s ním,“ řekl a dodal, že auta typu SUV zvládnou projet hloubku do 20 centimetrů, pravděpodobně i více. Pokud se voda dostane dovnitř vozidla, majitel by podle něj měl jednat rychle a celé ho vysušit.

„V momentě, kdy voda vystoupá nad disky kol, zatopí brzdovou soustavu a dojde pravděpodobně až k výfuku, není dobré s vozidlem jakkoli manipulovat. Člověk se pak může dostat do problémů s pojistným plněním,“ informoval Blažek ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Dva metry vody se valily chodbou školy. Zkázu po povodni ukázal ředitel z České Vsi na videu

I když se vozidlo podařilo nastartovat a rozjet, Blažek v každém případě doporučuje návštěvu autoservisu. „Je nutné si uvědomit, že auto není zatopeno jen čistou vodou, ale i dalšími nečistotami – například bahnem nebo jemným pískem. To jsou všechno usazeniny, které mohou v mechanických částech dělat problémy,“ vysvětlil.

Vozidla typu SUV mají podle Blažka tzv. světlou výšku (vzdálenost mezi silnicí a nejnižším pevným bodem na spodku auta) 20 centimetrů. „Záleží ale i na stylu průjezdu zatopenou částí. Určitě by se před vozem neměla vytvořit vlna, která může následně zaplavit kapotu. Při špatném stylu jízdy může vzniknout i v relativně mělké vodě,“ upozornil.

Projíždět zatopenou oblastí přináší podle Blažka každopádně rizika. „Je lepší jet konstantně, pomalu a znát terén, kterým projíždím. V případě zatopení je to ale těžko odhadnutelné, protože můžu narazit na kus chybějící vozovky, který tam ještě před chvílí byl,“ uzavřel.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

Tagy:
povodeň auto katastrofa pojištění CNN Prima NEWS Česko přírodní katastrofa Jan Blažek katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události