Předzvěst invaze? Izrael provedl pozemní útok v Gaze. Do konfliktu se vložil Putin

Izraelská armáda v akci

Izrael podnikl dosud největší výpad do pásma Gazy od začátku války. Přes hranici projely i tanky a ostřelovaly pozice Hamásu

Unijní vůdci na summitu podpořili Izrael a vyzvali k humanitárním přestávkám. Izraelská armáda ve čtvrtek oznámila, že zatím informovala rodiny 224 lidí unesených do Gazy, nejde však o konečný počet, jelikož obranné síly vyšetřují další případy. Armáda uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Gaze. Podle premiéra Benjamina Netanjahua se země stále připravuje na plnou pozemní invazi. Ruský prezident Vladimir Putin varoval před rozšířením konfliktu za hranice Blízkého východu. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala Hamás k propuštění 200 rukojmích kvůli akutní péči.

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na dvoudenním summitu v Bruselu podpořili právo Izraele na sebeobranu a vyzvali k rychlému a bezpečnému přístupu humanitární pomoci k těm, kteří ji potřebují, mimo jiné prostřednictvím humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární účely. Vyplývá to z textu společných závěrů, na kterém se státníci v Bruselu po několika hodinách jednání shodli. Shodu potvrdila mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela. Česko na Evropské radě zastupuje premiér Petr Fiala.

Izraelská armáda ve čtvrtek oznámila, že zatím informovala rodiny 224 lidí unesených do Gazy, nejde však o konečný součet, jelikož obranné síly vyšetřují další případy. Číslo také nezahrnuje čtyři dosud propuštěné rukojmí. V izraelských nemocnicích zůstává 267 zraněných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Civilní ztráty rostou, čas na legitimní úder se krátí. Izrael zdržují USA, míní expert CNN

Armáda v noci na čtvrtek uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Pásmu Gazy, při němž útočila na pozice palestinského radikálního hnutí Hamás, uvedla agentura Reuters s odvoláním na izraelský vojenský rozhlas. Armáda uvedla, že zasáhla řadu teroristů, jejich infrastrukturu a odpaliště protitankových řízených střel. Podle rozhlasu byla tato vojenská akce větší než předchozí pozemní operace v Gaze během aktuální války. Izrael v současném konfliktu doposud většinou útočil na cíle v Gaze ze vzduchu, výjimečně i po zemi. Kompletní pozemní ofenzivu zatím ještě nezahájil, premiér Benjamin Netanjahu však podle agentury Reuters zopakoval, že země se k ní stále chystá.

Putin, který sám rozpoutal brutální válku proti sousední Ukrajině, pronesl, že je potřeba zastavit krveprolití a násilí v izraelsko-palestinském konfliktu. Ve své středeční řeči na setkání s církevními představiteli tradičně kritizoval Západ a tvrdil, že nejmenované síly se snaží vyvolat další eskalaci a zapojení co nejvíce stran do konfliktu. Ty podle něj chtějí „rozpoutat skutečnou vlnu chaosu a vzájemné nenávisti nejenom na Blízkém východě, ale také za jeho hranicemi. Mimo jiné kvůli tomu se snaží hrát na národnostní a náboženské city milionů lidí“. Informovala o tom agentura Reuters.

Přibližně 200 rukojmích, kterých se při svém útoku ze 7. října zmocnilo radikální palestinské hnutí Hamás, potřebuje akutní lékařskou péči. Měli by být neprodleně propuštěni, uvedla WHO ve svém prohlášení. Podle šéfa organizace Tedrose Adhanoma by měli pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže dostat přístup k rukojmím, aby mohli zjistit jejich zdravotní stav.

Premiér Petr Fiala společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem přiletěl ve středu kolem 12:30 SELČ do Izraele. Sešel se s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, kterému řekl, že Česká republika je díky svému silnému obrannému průmyslu připravena poskytnout Izraeli pomoc. Izrael má o její určitou formu zájem, podrobnosti ale Fiala sdělovat nechtěl. Během návštěvy Izraele se premiér sešel i s rodinou zemřelého Čechoizraelce.

Palestinské hnutí Hamás není teroristickou organizací, ale skupinou bojovníků za svobodu, kteří chrání svou zemi. V proslovu k poslancům své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Oznámil také, že zrušil své plány na návštěvu Izraele a znovu jej ostře kritizoval za údery na Pásmo Gazy. Vyzval také k zastavení útoků na izraelské území, napsala agentura Reuters. Dále uvedl, že Turecko nemá problém s existencí státu Izrael a vůči tomuto státu nemá ani žádný historický dluh.

Tagy: