Civilní ztráty rostou, čas na legitimní úder se krátí. Izrael zdržují USA, míní expert CNN

Izraelská armáda je stále v pohotovosti.

Proč Izrael otálí s útokem?

Ani dva a půl týdne po útoku Hamásu na Izrael není jasné, kdy Jeruzalém spustí pozemní protiofenzivu. Zdálo se, že půjde o rychlou odvetu. Jenže přišly průtahy. Americká CNN v reportáži vysvětlila, že za váháním zřejmě stojí politické machinace. Hlavní slovo mají mít Spojené státy.

Jen pár hodin po teroristickém útoku Hamásu na Izrael se začaly k ostře sledované hranici s Pásmem Gazy sjíždět izraelské tanky a další vojenská technika. Čekala se rychlá odveta v rámci dnů. Izrael sice provádí letecké údery, ale pozemní operaci dosud nespustil.

„Zdá se, že brzká příležitost k útoku už pominula. Vojáci jsou rozmístěni, v pohotovosti. Otázkou je, jak dlouho je tu udrží,“ popsal z místa Nic Robertson, reportér CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás, Hizballáh, Hútiové. Všechno o militantních organizacích, které hrozí Izraeli

Načasování vpádu možná není ani tolik otázka vojenská jako politická. Na pozadí probíhají jednání mezi Izraelem a Spojenými státy. „Myslím, že jak ve Washingtonu, tak v Jeruzalémě chápou, že legitimizační okno se rychle zavírá,“ sdělil pro CNN Ron ben Jišaj, bývalý vojenský analytik IDF.

Ztráty civilistů v Gaze údajně rostou. Palestinští zdravotníci tvrdí, že z více než třetiny jde o děti. Dlouhá jednání vedla k propuštění dvou amerických rukojmích. Mezitím se do Gazy dostalo malé množství humanitární pomoci. Izrael se obává, že skončí v rukou Hamásu.

Dohled USA

Premiér Benjamin Netanjahu ještě nikdy nemusel tolik zvažovat, kdy má poslat pozemní vojsko, a to kvůli tlaku Bílého domu, který požaduje propuštění dalších rukojmích. „Netanjahu má skutečný problém. Nemůže říci ‚ne‘ Bidenovi, ale nemůže říci ‚ano‘ ani humanitární pomoci, která proudí do severní Gazy,“ míní ben Jišaj.

Je ale také pod tlakem doma, a to ze strany vojenských a dalších jestřábů, kteří požadují rozhodný úder proti Hamásu. Netanjahuovo dilema umocňuje jeho závislost na amerických zbraních. „Tlak ze strany Washingtonu je skutečný, je skutečný a silný. A premiér svým ministrům mnohokrát říká: ‚Poslouchejte, dostáváme od Spojených států víc, než si myslíte,‘“ řekl bývalý analytik izraelské armády.

Blízko frontové linie s Gazou visí ve vzduchu stále více otázek než odpovědí. Vpád je stále velmi pravděpodobný. Ale kdy přijde, nikdo neví.

Na kompletní reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: