Policejní zásah na demonstraci zemědělců. Muž přelezl plot k úřadu vlády, zpacifikovali ho

Konec demonstrace zemědělců poznamenala potyčka s policií.

Ministr zemědělství Výborný se vyjádřil k protestu

Centrum Prahy ve čtvrtek paralyzoval protest zemědělců. Do metropole vyrazily tisíce farmářů a stovky traktorů a další techniky. Zemědělci chtěli upozornit na to, že vláda neřeší jejich problémy. Jezdili především kolem Letenských sadů a shromažďovali se na demonstraci před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj, čímž zastavil hromadnou dopravu a dostal se do hledáčku policie. Další účastník na konci akce přelezl plot a dostal se do prostoru před Strakovou akademií, musela proto zasáhnout policie.

Příjezd farmářů do hlavního města ráno zpomaloval MHD, v Letňanech ochranka obchodního centra nedovolila zemědělcům využít parkoviště pro seřazení vozidel. Zemědělci s traktory či nákladními vozy vyzdobenými vlajkami a transparenty se kolem 06:00 začali ze seřadišť na hranicích Prahy sjíždět na Letnou. Po poledni se pak protestující shromáždili před úřadem vlády, kde vysypali hnůj a balíky sena na veřejnou komunikaci. Hromadu hnoje policisté ohradili zátarasy.

Před demonstranty vystoupil také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který si vyslechl jak bučení a pískot, tak díky za odvahu. Závěr akce poznamenala potyčka s policií, když jeden z účastníků přelezl plot do prostor Strakovy akademie. Zasáhnout proto museli strážci zákona.

Hlavními organizátory protestu byly Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, podle kterých vláda neřeší jejich problémy. „Zklamala nás. V roce 2022 jsme dostali tři sliby a ani jeden nebyl splněn. Nejvíce mě mrzí zlehčování současné ekonomické situace. Buď tomu vůbec nerozumí, nebo tomu nechtějí rozumět. Naše vláda nad problémy zemědělců zavírá oči,“ řekl pro CNN Prima NEWS Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

K protestům se vyjádřila i pražská fotbalová Sparta, kterou čeká klíčový zápas s Liverpoolem. Traktory okolo Letné totiž zkomplikovaly dopravu. Fotbalový klub poprosil své fanoušky, aby přijeli na stadion s předstihem a městskou hromadnou dopravou.

Prezident Agrární komory Jan Doležal zopakoval, že vláda nehájí zájmy českých zemědělců a neplní své sliby. Na protest zemědělců do ulic v Praze podle odhadu vyjelo asi 800 traktorů a další techniky. Účastnilo se ho kolem čtyř tisíc lidí.

Kromě Agrární komory a Zemědělského svazu k účasti na protestní akci vyzvaly své členy také Společnost mladých agrárníků České republiky, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků či Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje. Protest podporuje i Potravinářská komora ČR.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ne všichni zemědělci zamířili na demonstraci. Co některým vadí na podobných akcích?

Tagy: