Ruská raketa zasáhla v Dnipru vícepodlažní dům. Mezi zraněnými jsou i dvě děti

Rusové zasáhli vícepodlažní dům ve městě Dnipro, nejméně devět lidé bylo zraněno, včetně dvou dětí, uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. 15 lidí mělo utrpět zranění při dalším výbuchu, v tomto případě šlo o ruské město Taganrog vzdálené asi 50 km od Ukrajiny. Spekuluje se o raketovém útoku. I když ukrajinská protiofenziva postupuje oproti plánům pomalu, osvobození vesničky Staromajorske, o kterém ve čtvrtek informoval Volodymyr Zelenskyj, slibuje jednu velkou taktickou výhodu.USA a Itálie budou pokračovat ve vojenské, finanční či humanitární pomoci Ukrajině tak dlouho, jak jen bude potřeba, uvedl prezident Biden s premiérkou Meloniovou.

V ruském městě Taganrog nedaleko ukrajinských hranic utrpělo nejméně 15 lidí zranění při výbuchu pravděpodobně rakety, uvedla v pátek ruská státní agentura TASS s odvoláním na gubernátora Rostovské oblasti. Ten ujistil, že všechna zranění jsou lehká. Čtvrtmilionový Taganrog leží u Azovského moře a od Ukrajiny je vzdálen asi 50 kilometrů. „V tuto chvíli lékařské ošetření vyhledalo 15 lidí. Všichni s lehkými zraněními,“ sdělil gubernátor Vasilij Golubev. Dříve informoval o tom, že u kavárny v centru města pravděpodobně explodovala raketa, která si nevyžádala mrtvé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci zahájili protiofenzivu. Chtějí vrazit klín mezi Krym a východ, zní z Pentagonu

Čtvrteční osvobození malé vesnice Staromajorske, která leží na jednom z hlavních směrů ukrajinské protiofenzivy na jihu země, může mít podle vojenského analytika Oleksandra Kovalenka, kterého citoval server Sky News, velký vliv na další průběh jinak pomalé protiofenzivy. Ukrajincům poskytne jakousi „odpalovací rampu“ k útoku na pět kilometrů vzdálenou vísku Prijutnoje, která zůstává plně pod ruskou kontrolou.

Ta je Rusy opevněná ze tří stran a slouží jako nárazník před ukrajinskými útoky v dalším postupu, po jejím dobytí by mohl následovat dominový efekt, kdy se okupantská obrana zbortí a bude muset ustoupit dále na jih blíže k pobřeží, kde se nachází další obranný val. „Slouží skutečně jako bašta pro ruské okupanty, vrchol druhé obranné linie v této lokalitě,“ dodal Kovalenko v rozhovoru pro ukrajinská média.

Dobytá vesnička Staromajorske leží na rozhraní Doněcké a Záporožské oblasti, kde v červnu začala ukrajinská protiofenziva, uvedla ruská redakce BBC. Dodala, že o stažení ruských sil ze vsi dříve informovali někteří ruští váleční reportéři.

Spojené státy a Itálie budou pokračovat v politické, vojenské, finanční a humanitární pomoci Ukrajině tak dlouho, jak jen bude potřeba. Při čtvrtečním jednání v Bílém domě se na tom shodli americký prezident Joe Biden a italská premiérka Giorgia Meloniová, která přijela do Washingtonu na svou první oficiální návštěvu. S odvoláním na společné prohlášení obou lídrů o tom informovala agentura Reuters.

USA pak na Ukrajinu pošlou tanky Abrams. Na ukrajinské bojiště by mohly být nasazeny v září, jak s odkazem na web Politico informoval server Kyiv Independent. Řada tanků bude v srpnu nejprve převezena do Německa, kde projdou finální renovací. Po dokončení tohoto procesu bude následující měsíc první várka Abrams odeslána na Ukrajinu. Kromě tanků se počítá se zahájením výcviku ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16, a to ještě před samotnou dodávkou letounů, která by mohla potenciálně proběhnout do konce letošního roku.

Nejtvrdší boje nadále zuří v Doněcké oblasti, konkrétně u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Ukrajincům se v posledních dnech nejvíce dařilo v bachmutském směru.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Vzhledem k tomu, jak je Bachmut zničený, výrazně ztratil na strategickém významu. Ten symbolický je na druhou stranu stále obrovský.

I když jsou ruští okupanti na většině míst frontové linie v defenzivě, na severovýchodě Ukrajiny se jim daří podnikat útočné operace. Epicentrem střetů v tomto regionu je okolí charkovského Kupjansku.

Tagy:
válka tanky Itálie pomoc Ukrajina on-line USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bachmut protiofenzíva