Volodymyr Zelenskyj: Příběh židovského prezidenta, jehož rodina prožila holokaust

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s rodinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který brání svou zem

O svém židovském původu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takřka nemluví. V době, kdy si svět připomínal 75. výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka, však udělal výjimku. Na brífinku s izraelským premiérem se podělil o příběh čtyř židovských bratrů, který provází jeho život.

Zelenskyj je potomkem židovských rodičů. Ačkoliv se o jeho původu hojně diskutovalo zejména v době jeho kandidatury, sám se ke kořenům své rodiny nevyjadřoval. Stejně tak občané Ukrajiny tehdy netušili, jaká rodinná historie nového prezidenta provází. To se však změnilo v lednu roku 2020.

V té době si celý svět připomínal 75. výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Ukrajinský prezident u této příležitosti jednal s izraelský premiérem Benjaminem Netanjahuem v Jeruzalémě a hovořil o odvaze lidí různých etnik a náboženství během holocaustu. Vyprávěl také příběh čtyř bratrů, svých příbuzných, píše web Kyiv post.

Stojí před vámi vnuk-prezidet

„Tři z nich, jejich rodiče a celé rodiny, byli zastřeleni nacistickými okupanty, kteří vtrhli na Ukrajinu. Čtvrtý bratr bojoval na frontě. Přežil druhou světovou válku a příspěl k vítězství nad nacismem a jeho nelidskou ideologií,“ vyprávěl Zelenskyj. Šlo o prezidentova dědečka, Semjona Zelenského.

„Dva roky po válce se mu narodil syn, po 31 letech se mu narodil vnuk. Za dalších 40 let se tento vnuk stal prezidentem a dnes stojí před vámi, pane premiére,“ prohlásil Zelenskyj. Ačkoliv se jedná o rodinný příběh, který Zelenského provází, dříve v rozhovoru pro Times o Israel vyprávěl příběh poněkud odlišně.

„Z otcovy strany byl můj dědeček a jeho tři bratři za druhé světové války na frontě. Vrátil se pouze děda,“ uvedl. Jeho babička žila v Kryvém Rogu, nyní průmyslovém městě ve střední Ukrajině. Právě zde se Zelenskyj narodil a vyrůstal. Během nacistické okupace byla jeho babička spolu s dalšími Židy evakuována do Almaty v Kazachstánu, kde studovala na učitelku. Po válce se vrátila na Ukrajinu.

Rodinná historie Zelenského provází neustále. Právě jeho původ patřil mezi nejvíce probíraná témata v roce 2019, kdy kandidoval na prezidenta. V souvislosti s tím se Ukrajinci ptali, zda se Zelenskyj hlásí ke svým kořenům a zda vyznává židovství nebo konvertoval. Odpovědi se ale nikdy pořádně nedočkali. Zelenskyj se k otázce náboženství téměř vůbec vyjadřoval.

„Vyrůstal jsem v obyčejné sovětsko-židovské rodině. Tedy v rodině nenáboženské, neboť sovětské úřady propagovaly ateismus a potlačovaly náboženství. Věřím v Boha, ale nikdy o něm ani o náboženství nemluvím,“ řekl jednou v rozhovoru pro Times of Israel.

Tagy:
rodina holokaust Izrael Jeruzalém prezident náboženství Ukrajina příběh Židé historie Benjamin Netanjahu Volodymyr Zelenskyj judaismus Druhá světová válka