Šéf ruského námořnictva po setkání s posádkou křižníku Moskva: Budou bojovat dál

Ruský křižník Moskva v akci

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Moskva varuje před „nepředvídatelnými důsledky“, pokud budou USA a spojenci pokračovat v dodávkách zbraní na Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že svět by měl být připraven na možnost, že Rusko zaútočí na Ukrajinu jaderným úderem. Ukrajinská hlava státu také řekla, že výsledkem jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení válečného konfliktu by mohl být podpis dvou dokumentů. Posádka potopeného ruského raketového křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu.

V ukrajinské metropoli Kyjevě a ve Lvově na západě země byly v sobotu nad ránem slyšet sirény a výbuchy, napsala agentura Reuters s odkazem na místní média. Ukrajinské úřady zatím informaci nepotvrdily. Protiletecké sirény se v noci na sobotu rozezněly také v řadě dalších měst na jihu, západě i v centrální části Ukrajiny, napsal list The Guardian s odkazem na ukrajinské vládní účty na sociální síti Telegram.

Asi hodinu po půlnoci byla slyšet varování před ostřelováním ve Dnipru, Záporoží, Doněcku, Oděse, Charkovu, Poltavě či Mykolajivu. O několik hodin později se pak sirény rozezněly rovněž u Rivně, Ivano-Frankivsku, Žitomiru či Lvova na západě země.

V pátek ukrajinský prezident Zelenskyj varoval, že Putin proti světu může použít jaderné zbraně.  Celý svět by se měl připravit na možnost, že ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Tato slova pronesl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v exkluzivním rozhovoru pro stanici CNN. Podle něj totiž pro ruského vůdce nemají životy Ukrajinců žádnou cenu.

„Nejen já, ale celý svět, všechny země by se měly obávat,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru, který vedl v angličtině. Varoval také před možným použitím chemických zbraní ze strany Ruska.

Podle Zelenského by výsledkem jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení válečného konfliktu mohl být podpis dvou dokumentů. Jeden z nich by se měl týkat bezpečnostních záruk pro Ukrajinu.  „Rusko by rádo vidělo jednu smlouvu, která by zahrnovala vše, ale ne všechny země jsou připraveny si sednout s Rusy za jeden stůl po Buči, Borodjance,“ řekl podle serveru RBK-Ukrajina Zelenskyj.

Posádka potopeného ruského raketového křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu. Agentura TASS v sobotu v podvečer napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dál pracovat v řadách námořnictva.

Tagy: