Vyhublý pes u trosek domu, žena pohřbila manžela na zahradě. Reportér popisuje okolí Kyjeva

Pes jménem Tuman leží netečně na prahu vybombardovaného domu. Jeho majitelé odjeli.

Rozbombardovaná Kyjevská oblast

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr a kameraman Jiří Strnad nadále monitorují situaci z Kyjevské oblasti. Vyzpovídali několik místních, kteří se s následky ruského ostřelování vyrovnávají. V oblasti například zůstává Marija Jakovjenková. Rusové jí zabili manžela, ona teď žije v rozbombardovaném domě.

Pes jménem Tuman leží netečně na prahu vybombardovaného domu. Už několik dní se téměř nepohnul. Je vyhublý na kost, čumák má potrhaný od střepin. V domě, před kterým leží, žili staří manželé 70letí Jurij a Olina.

Pět minut před tím, než na dům dopadla ruská raketa, ujeli autem do bezpečí. Ale už se sem nevrátí. Nemají kam. „Najednou dopadla bomba a my jsme mysleli, že zahynuli. Že uhořeli zaživa. Bylo to strašné,“ svěřil se CNN Prima NEWS jejich soused Oleg. Až po chvíli zjistil, že obyvatelé domu stihli odjet. A tak Tuman zůstane na schodech před vypáleným domem. Sám bez svých lidí. Jenže tohle není jen osud psí. Stejně těžké jsou i osudy lidské.

V rozbombardovaném domě bez vody, elektřiny a plynu žije i Marija Jakovjenková. Zůstala jí jen jedna místnost. V té teď spí. Zachumlaná do dek z pomoci od Červeného kříže. „Teplé oblečení, ponožky a boty jsem dostala od lidí a také humanitární pomoci. Jsem za to moc vděčná, je velká zima,“ přiznala.

Manžela jí zabili Rusové. Nejdřív ho pohřbila na zahradě. Po osvobození ho musela vykopat a teprve včera ho uložila do země s pravoslavným obřadem.

Lidé se domů jen tak nevrátí

Těch příběhů, kdy podle přísloví není daleko od chvíle, kdy živí závidí mrtvým, jsou desítky tisíc. Pátrají po nich vyšetřovatelé ukrajinské prokuratury. S mapami obcí obchází ulici za ulicí a od domu k domu sčítají škody. „Máme informace, že ruští vojáci stříleli po civilistech. A ne jednou,“ řekl velitel policie Kyjevské oblasti Alexander Maljanik.

Válka zdaleka nekončí. Škody po ruské agresi se ale už teď odhadují až na 500 miliard dolarů. „My žádné škody nesčítáme ani nevyčíslujeme. To musí udělat Putin,“ řekl pomocník ukrajinské prokuratury. Návraty domů nebudou lehké, třebaže někteří už opravují alespoň střechy. Těm, se kterými štáb CNN Prima NEWS zatím natáčel, totiž chybí to základní – pocit bezpečí.

Tagy: