Střet vládních stran ve Sněmovně. Manželství je svazek muže a ženy, zopakoval Jurečka

Předseda lidovců a šéf ministerstva práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Svazek pro stejnopohlavní páry by mohl být partnerstvím. To navrhují poslanci v pozměňovacích návrzích. Na třaskavém tématu není shoda ani v rámci vládní pětikoalice. Předseda lidovců Marian Jurečka je pro narovnání práv stejnopohlavních párů, manželství jako pojem je ale podle něj svazek muže a ženy. Piráti a hnutí STAN mluví ovšem mluvili především o manželství, stejně jako ministr kultury za občanské demokraty Martin Baxa. Dopoledne poslanci stihli schválit několik novel, které se týkaly redefinice násilí či pozici nejvyššího žalobce.

Poslanci odpoledne měli na programu druhé kolo projednávání návrhu na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry. K poslanecké novele občanského zákoníku o zakotvení manželství i pro homosexuály zákonodárci předkládali pozměňovací návrhy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S Rakušanem si bereme telefon hned. Dvořák mě naštval, ale vyříkali jsme si to, tvrdí Jurečka

Ve hře byly opět úpravy, podle nichž by se svazek dvojice lidí stejného pohlaví nazýval partnerstvím, nikoli přímo manželstvím. Různí se šíře práv, které by tyto páry měly. Jde zejména o práva k dětem. Ústavně-právní výbor se již dříve nepřiklonil k žádnému z takových pozměňovacích návrhů a nepodpořil ani původní podobu předlohy. Nyní bude novela před závěrečným třetím čtením.

Přejmenování svazku dvou osob stejného pohlaví z manželství na partnerství, ovšem s právy a povinnostmi, jako mají manželé, předpokládá pozměňovací návrh Josefa Cogana (STAN), Ondřeje Koláře (TOP 09), Jakuba Michálka (Piráti), Taťány Malé a Heleny Válkové (obě ANO). „Na přijetí takzvaného manželství pro všechny není patrně dosaženo dostatečného konsenzu,“ uvedl Cogan.

Dopoledne došlo také na redefinici znásilnění. To vymezuje novela pojetím, že ne znamená ne. Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání a zdravotnímu postižení.

Tagy: