Rusové bojují mezi sebou. Pálí na sebe i z helikoptér, popisuje chaos ukrajinský „dronař“

Mezi ruskými vojáky panují takové neshody a chaos, že jsou schopni střílet i po sobě. Reportérovi americké televizní stanice CNN to popsali přímo na frontě operátoři ukrajinských dronů, s kterými Nick Paton Walsh natáčel.

Ruské síly intenzivně bombardují ukrajinská města. „Snaží se tak zabránit zahájení očekávaného protiútoku,“ uvedl z fronty reportér CNN Nick Paton Walsh. „Ukrajinci samozřejmě zatím nesdělili, kdy přesně, kde a také jak s ofenzívou začnou,“ pronesl.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel po návratu z Ukrajiny: Chceme zvýšit dodávky munice. Bez ní nejde provést protiútok

Kolem jsou slyšet kulomety a v nedalekých zákopech se v sutinách skrývají operátoři dronů. Detailní obraz svého nepřítele o dvě pole dál, který mají k dispozici, je ohromující. „Zachovali se chytře, když všechno stáhli zpět. Nemají těžkou výzbroj ani podobné vybavení,“ řekl jeden z mužů za obrazovkou. „Někdy jsem si u nich ale všiml i profesionality. To když přesně zamířili protidronovou zbraní a stroj poté puškami sestřelili,“ připustil.

Další operátor prozradil, že mezi Rusy vládnou problémy. „Bojují i mezi sebou. Často na sebe střílejí. Žijí jako doma. Dokonce i jejich vlastní helikoptéry na ně pálí,“ dodal.

„Nebude trvat dlouho, než tato lstivost a chaos narazí na rozhodující zkoušku v této rovinaté, otevřené a nebezpečné oblasti,“ dodává reportér. Ukrajinská protiofenzíva se očekává ještě během jara. Jejím hlavním cílem bude postup na jih země, zejména do Chersonu a Záporoží. Západ, včetně Spojených států, se zavázal poskytnout Ukrajině pokročilou vojenskou techniku, tanky a dělostřelectvo, které by mohly pomoci zemi získat zpět okupovaná území.

Tagy:
válka reportér fronta CNN dron Ukrajina operátor USA Rusko Záporoží ruská invaze na Ukrajinu Nick Paton Walsh protiofenzíva