Ukrajinci na nás vyslali rakety, tvrdí běloruský prezident Lukašenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Ukrajinský generální štáb odhaduje, že Rusko za 129 dní války na Ukrajině přišlo o více než 35 870 vojáků. Ukrajina také obdrží další dodávku zbraní od USA, tentokrát v hodnotě kolem 820 miliard dolarů. V zásilce mají být protiletadlové systémy, ale zejména pak až 150 tisíc kusů dělostřelecké munice. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ohlásil, že jeho vojáci obklíčili město Lysyčansk. To ovšem Ukrajinci odmítají. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že Ukrajina raketami zaútočila na jeho zemi.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ukrajinský generální štáb odhaduje, že Rusko za 129 dní války na Ukrajině přišlo o více než 35 870 vojáků. Moskva naposledy informovala o oficiálním počtu mrtvých 25. března, kdy hovořila o 1 351 mrtvých vojácích.

V rámci nového balíčku pomoci Spojené státy poskytnou Ukrajině dva norské protiletadlové systémy NASAMS, které slouží i k ochraně vzdušného prostoru kolem Bílého domu a Kapitolu ve Washingtonu. Pentagon také Ukrajincům dodá až 150 tisíc dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a munici pro již poskytnuté raketomety HIMARS.

Ukrajinci údajně zničili dvě skladiště, kde měli Rusové velmi cenné vybavení. Mimo jiné zde přišli například o dron, jehož hodnota má činit až sedm milionů dolarů. Informují o tom ukrajinská média. První sklad se měl nacházet v Chersonské oblasti, druhý pak v Mykolajivské.

Dvojice ruských letadel Su-30 měla v pátek odpoledne bombardovat Hadí ostrov v Černém moři, který Ukrajinci čerstvě dobyli zpět. Informuje o tom velení ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinci tvrdí, že Rusové použili fosforové bomby, kritizují proto dřívější prohlášení Rusů, kteří tvrdili, že ostrov opouští jako „gesto dobré vůle“, což nynějším bombardováním porušují.

Kyjevská vláda narušuje výměny zajatců. S tímto tvrzením přišel lídr samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin v rozhovoru pro ruskou stanici První kanál. Šéf separatistů uvedl, že k poslední výměně zajatců mezi jeho povstalci a ukrajinskými silami došlo až na čtvrtý pokus. „Samozřejmě se nechtěli vzdát ruských vojáků, včetně pilotů, nechtěli nám vrátit mobilizované muže,“ pronesl Pušilin.

Tagy: