Ukrajinci začínají trénovat na leopardech. Zelenskyj varuje před „něčím symbolickým“

Ukrajinská armáda začíná trénovat s Německými tanky Leopard 2, hlásí její armádní štáb. Prezident Zelenskyj v noci na pondělí varoval, že Rusko v únoru chystá „něco symbolického“. Znovu tak upozornil na možnost velké ruské ofenzivy. Ukrajina zároveň přepřahá ve vedení ministerstva obrany. Kvůli korupci na úřadě končí Oleksij Reznikov, střídá ho dosavadní šéf rozvědky Kyrylo Budanov. Kdy se změna odehraje, zatím není jasné. Rusové chtějí odvézt ukrajinské děti z okupované Luhanské oblasti.

Ukrajinské ozbrojené síly začínají od pondělí s výcvikem na německých tancích Leopard 2, informoval na Facebooku generální štáb. První z těchto strojů, odeslaný Kanadou, již dorazil do Polska, uvedla na Twitteru kanadská ministryně obrany Anita Anandová.

Ruská federace se kvůli dosavadním prohrám chystá s blížícím se výročím invaze k „něčemu symbolickému“, upozornil prezident Zelenskyj. „Pozorujeme zvýšený tlak v několika oblastech frontové linie,“ doplnil. Podle končícího ministra obrany Reznikova je Ukrajina na případné útoky připravená, informoval deník Independent.

Oleksij Reznikov končí podle agentury Reuters jako ukrajinský ministr obrany. Na pozici ho vystřídá dosavadní šéf vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Tento týden se ale na resortu žádné personální změny neodehrají, uvedl v pondělí na sociální síti Davyd Arachamija, šéf poslanců prezidentovy vládní strany Sluha národa. Kdy Reznikov přesně skončí, tak není jasné.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett v neděli popsal telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem z loňského března. Putin v něm měl Bennetta ujistit, že nehodlá zabít ukrajinskou hlavu státu.

ČTĚTE TAKÉ: Jaký je život pod Bachmutem? České fotky zachytily otřesný život civilistů ve sklepech.

Podle informací Kyjeva deportovali ruští okupanti z okupovaných území už téměř 15 tisíc dětí. Nyní plánují přesun dalších, a to z území Luhanské oblasti. Děti by měly být převezeny na severozápad Ruska do Karélie. V neděli o tom informovala agentura Ukrinform.

Tagy:
válka Vladimir Putin rozhovor Rusko Kyjev Naftali Bennett Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Luhanská oblast Kyrylo Budanov Olexij Jurijovyč Reznikov