Vlažný přístup k přijetí Ukrajiny do NATO? Motivuje to Rusko k teroru, řekl Zelenskyj

Prezidenti Petr Pavel a Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci (6. 7. 2023)

Bylo by absurdní, kdyby se na summitu NATO ve Vilniusu nestanovil harmonogram ohledně členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci. Na svém Twitteru to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal také, že nejistota o budoucím členství Ukrajiny v Alianci jen motivuje Rusko k pokračování v teroru. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan před začátkem summitu v litevské metropoli řekl, že její členství možné není, protože by Alianci přivedlo do války s ruskou stranou. Česko na setkání členských států reprezentují prezident Petr Pavel, ministři Jan Lipavský a Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Bylo by absurdní, kdyby summit ve Vilniusu nestanovil harmonogram pro pozvánku Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Na svém Twitteru to v úterý uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poukázal přitom na údajné signály, že se bez Ukrajiny diskutuje o vágních formulacích stavujících podmínky pro přizvání Ukrajiny do NATO. Podle Zelenského nejistota ohledně budoucího členství Ukrajiny v alianci jen motivuje k pokračování ruského teroru.

Dvoudenní summit má přinést další prohloubení vazeb mezi členskými státy a Kyjevem. Členské země nejspíše dají zelenou víceletému plánu spolupráce s Kyjevem a poprvé jako s rovným partnerem zasedají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Státy NATO vyšlou společný pozitivní signál pro budoucí členství Ukrajiny,“ pronesl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povinná vojna se vrací do Evropy. Kvůli válce zvažují výcvik v Německu i ve Francii

„Spojenci se dohodnou také na novém balíku zvýšené podpory pro Ukrajinu, zhodnotí její dlouhodobé potřeby a rozšíří plány pro vzájemnou spolupráci s NATO,“ řekl Sullivan. Se Zelenským se setká americký prezident Joe Biden ve středu. Ten o víkendu uvedl, že Ukrajina nyní na vstup do NATO připravená není, členský stát podle něj musí kromě vojenských charakteristik být i funkční demokracií.

„I když zaznívají různé názory, stále je jasné, že Ukrajina si zaslouží být v Alianci. Teď ne, je válka, ale potřebujeme jasný signál, který by měl přijít právě teď,“ uvedl ukrajinský lídr. Dodal, že převážná většina Aliance stojí jednoznačně za nimi. „Když jsme žádali o vstup do NATO, byli jsme upřímní: Ukrajina už de facto v Alianci je. Naše zbraně jsou zbraněmi Aliance. Naše hodnoty jsou těmi, ve které věří i Aliance,“ doplnil.

Hlavním českým zástupcem ve Vilniusu je prezident Petr Pavel, který má svůj program zahájit dopoledním vystoupením při sérii veřejných rozhovorů s lídry. Do litevské metropole s ním v pondělí večer dorazili také ministr zahraničí Jan Lipavský, ministryně obrany Jana Černochová a šéf generálního štábu Karel Řehka.

Ruské jednotky v noci na úterý opět letecky zaútočily na ukrajinské hlavní město. K útoku tak došlo pouze několik hodin před začátkem samotného summitu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou armádu. Její systém protivzdušné obrany všechny ruské drony íránské výroby během nočního poplachu sestřelil. Potvrzeny zatím nejsou žádné oběti ani škody.

„Nepřítel zaútočil na Kyjev ze vzduchu podruhé tento měsíc. Stejně jako na začátku července byla použita munice šahíd. Íránské drony byly vyslány z jižního směru, pravděpodobně z Krasnodarského kraje,“ napsal šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko na svém telegramovém účtu. Varování před leteckými útoky podle ukrajinské armády trvalo v Kyjevě asi hodinu a déle rovněž v oblastech na východě Ukrajiny.

V pondělí oznámil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov, že Vladimír Putin přijal Jevgenije Prigožina již pět dní po tažení vagnerovců na Moskvu. Vedle něj se Putin také setkal s více než 30 dalšími lidmi z vedení žoldnéřské skupiny a veliteli, kteří na schůzce uznali současného ruského prezidenta jako hlavu státu a vrchního velitele ozbrojených sil.

Tagy: