Volební superúterý v USA: S Trumpem přijde temnota, hřmí Biden. Haleyová je poražena

Americký prezident Joe Biden

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Američané mají za sebou tzv. superúterý, během kterého oprávnění voliči vybírali stranického prezidentského kandidáta v 15 státech – mimo jiné v Kalifornii, Texasu, Alabamě nebo Utahu. Hlavními favority na straně demokratů zůstává Joe Biden, na straně republikánů Donald Trump. Jejich konkurence měla možná poslední šanci něco s tím udělat. Biden však až na Americkou Samou dominoval a stejně tak si skvěle vedl Trump, jehož rivalka Nikki Haleyová zvítězila pouze ve Vermontu.

Volební superúterý je tradičně největší událostí v cyklu primárních voleb, ve kterých se postupně v jednotlivých státech rozhoduje o hlavním stranickém nominantovi pro generální listopadové volby. V noci na středu přijde na řadu hned 15 států a ještě jedno nezačleněné území USA. Konkrétně půjde o Alabamu, Aljašku (tam budou probíhat jen republikánské primárky), Arkansas, Kalifornii, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesotu, Severní Karolínu, Oklahomu, Tennessee, Texas, Utah, Vermont a Virginii. A také o Americkou Samou, souostroví mezi Austrálií a Amerikou.

Superúterý bývá často pohřebištěm prezidentských kandidátů. Před čtyřmi lety například po superúterý odstoupil demokratický kandidát Michael Bloomberg, který vedl nejdražší politickou kampaň v dějinách USA. Utratil při ní 935 milionů dolarů (22 miliard korun).

Průzkumy od začátku roku prorokují, že Biden a Trump svedou reprízu souboje z roku 2020. Tehdy Biden vystěhoval z Bílého domu Trumpa, odborníci teď předpovídají, že by to letos mohlo být naopak.

Tagy: