Královna jako příklad neochvějné odevzdanosti. Karel III. promluvil v parlamentu

Král Karel III. poprvé promluvil v Parlamentu.

Smuteční kolona s rakví královny Alžběty II. přijela do Edinburghu. Jde o první část poslední cesty zesnulé panovnice, která zemřela ve čtvrtek na svém skotském venkovském sídle Balmoral. Ostatky královny byly v neděli uloženy v paláci Holyroodhouse, v pondělí rakev s procesím zamíří do katedrály svatého Jiljí (St. Giles). Tam se s Alžbětou II. bude moci rozloučit veřejnost. Poctu vyjadřují královně po celém světě, její portrét například zdobí operu v Sydney nebo nejvyšší budovu světa. Král Karel III. v pondělí poprvé navštívil parlament, kde přijal kondolence a pronesl krátkou řeč.

Celou 280 kilometrů dlouhou trasu z Balmoralu do Edinburghu v neděli lemovaly desetitisíce lidí, kteří přišli vzdát panovnici hold. Ještě větší davy na kolonu čekaly v centru Edinburghu.

Poctu vyjadřují královně po celém světě, její portrét například zdobí operu v Sydney nebo nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa. Z druhé strany je 830 metrů vysoký dubajský mrakodrap osvětlen vlajkou Spojeného království.

Král Karel III. v dopoledních hodinách poprvé jako panovník navštívil Parlament. Od členů Dolní sněmovny i Lordů přijal kondolence. „Dnes jsme se sešli, abychom si připomněli královnu a její oddanou službu jejím lidem a národům. Naše královna ve velmi mladém věku přijala závazek sloužit zemi a svému lidu. Závazek dodržovat principy konstituce, která je v základu naší země. Tuto přísahu dodržovala neochvějně, byla pro nás příkladem nesobecké odevzdanosti. S vaší radou a pomocí doufám, že se jí v tomto budu moci vyrovnat,“ pronesl Karel III. Následně i s královnou manželkou Camillou zamířil do Edinburghu.

V pondělí bude rakev ve smutečním průvodu převezena do katedrály svatého Jiljí, kde se jí bude moci poklonit veřejnost. Smutečního průvodu se zúčastní i král Karel III. „Královna by měla mít na vystavené rakvi v katedrále položenou skotskou korunu, kterou tu byla před mnoha lety korunována,“ informoval přímo z Edinburghu reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Státní pohřeb se uskuteční v Londýně 19. září. Británie ho zažila naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. Nyní se do Londýna sjede řada státníků z celého světa, včetně monarchů. Účast už přislíbil mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala.

Dění po úmrtí královny Alžběty II. jsme sledovali on-line:

Tagy: