První slova krále Charlese plná smutku: Truchlíme za váženou královnu i milovanou matku

Dojatý princ Charles Princ navštívil v zahradách u Buckinghamského paláce v Londýně pietní místo, kam lidé nosí květiny a dary pro zesnulého prince Philipa.

360° (908)

Nový britský král Charles III. zveřejnil první oficiální prohlášení po smrti své matky Alžběty II. Oznámil, že společně s rodinou truchlí „za skvělou panovnici a milovanou matku“. Královna zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let. Na trůn tak nyní nastupuje právě její 73letý syn Charles.

První slova nový panovník věnoval své předchůdkyni a zesnulé matce. „Smrt mé milované matky, Jejího Veličenstva královny, je chvílí velkého smutku pro mě a členy mé rodiny,“ píše na úvod Charles.

„Truchlíme kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky,“ doplnil ve svém prvním oficiálním vyjádření nový britský král.

Nový panovník Charles, který se stává třetím králem tohoto jména v britské historii, ve vyjádření rovněž prohlásil, že smrt jeho matky lidé prožívají po celé zemi. „Vím, že její ztrátu hluboce pocítí napříč zeměmi po celém světě,“ poznamenal.

„Během této doby zármutku a změny budeme má rodina a já utěšeni tím, že víme, jaký respekt ke královně veřejnost měla,“ uvedl dále nový král.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let na svém letním sídle Balmoral ve Skotsku. Nejprve Buckinghamský palác vydal prohlášení, že doktoři vyjadřují starost ohledně královnina zdraví, během dne pak za ní do Skotska zamířili členové královské rodiny.

Alžběta II. vládla Velké Británii a dalším zemím ve Společenství národů (anglicky Commonwealth) po dobu 70 let. Jde o nejdéle sloužícího panovníka v historii této země.

Tagy: