Nečekaná smrt hudebního génia Patejdla rve srdce. Koncerty rušil dva dny před smrtí

Vašo Patejdl se narodil v Karlových Varech, většinu života prožil na Slovensku. Poslední léta ale žil v Praze.

Josef Vlček zavzpomínal na Vaša Patejdla

Naplánované akce Vašo Patejdla, který nečekaně zemřel, se musely rušit v podstatě ze dne na den kvůli jeho zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Někteří organizátoři akcí se dva dny před skonem hudebníka dozvěděli, že je v ohrožení života. Vašo Patejdl přitom ještě před několika týdny absolvoval koncertní šňůru po festivalových akcích a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl být jeho zdravotní stav tak špatný, píše web Nový čas.

Kytarista Jano Baláž hovořil s Patejdlem dokonce den před jeho smrtí. „Ještě v pátek v podvečer jsem s ním telefonoval. Věděl jsem, že je na tom zle. Nešlo o žádný blesk z čistého nebe, ale i tak jsem z té zprávy hrozně smutný a rozčarovaný,“ sdělil podle webu Nový čas agentuře TASR.

ČTĚTE TAKÉ: Patejdl se den před smrtí svěřil kamarádovi: Je to se mnou zlé, umírám, řekl mu do telefonu

„Je to celé nespravedlivé, protože to byl skutečně hodný člověk. Prožil jsem s ním téměř celý život a vzpomínek s ním mám hodně. Vždyť jsme spolu prožili několik desetiletí. Naše hudební rodina je nyní bohužel rozdělená. Jeden bude nahoře, ale my ještě stále tady. Počká na nás,“ dodal Baláž.

Po skonu hudebního velikána se začaly objevovat informace, že mělo jít o vážné onkologické onemocnění. Podle informací webu Nový čas začaly Patejdlovi ubývat síly teprve před pár týdny. Na posledních fotografiích působil sice vyhuble, ale úsměv z tváře mu nezmizel. Před třemi týdny dokonce absolvoval několik koncertů po festivalech, za něž poděkoval slovy, že „podobné okamžiky dělají z jeho života ráj“.

Na jeho náhle se zhoršující zdraví však musel reagovat management. Kontaktovali více organizátorů, na jejichž akcích měl Patejdl v nejbližší době vystupovat. „Dva dny před smrtí pana Patejdla nás kontaktovali s tím, že je v ohrožení života a nevypadá to s ním dobře. Vážíme si toho, že nás o celé záležitosti informovali, a je nám velmi líto, co se stalo,“ sdělil webu Nový čas jeden z vedoucích hudebních akcí.

Pozdvižení kvůli narkóze

Slovenský hudební talent nebyl typ člověka, který by si veřejně stěžoval na své zdraví či neduhy. Některé zdravotní problémy se mu v minulosti nevyhnuly. Před dvaceti lety mu lékaři našli nádor na štítné žláze. Po operaci si oddechl, nebyl zhoubný.

Během pobytu v bratislavské nemocnici v městské části Kramáre způsobil pořádné pozdvižení. Těsně před operací, kdy mu již byla podána injekce těsně před narkózou, se napil vody. Personál tak musel dvě hodiny čekat, než bylo možné ho uspat. Jediné, co ho tehdy zajímalo, byla možnost, zda mu zásah lékařů nemůže poškodit hlasivky.

Později se u něj objevily problémy s cévami či srdcem, trápil ho i vysoký krevní tlak. „Dá se říct, že zdravotně se mám celkem dobře. Mám takové ty klasické neduhy ve starším věku, na krevní tlak beru léky. Každý půlrok chodím na kontrolu,“ prohlásil v prosinci 2021 během rozhovoru pro web Nový čas.

Tagy: