Opatření pro neočkované v Rakousku pocítí až 60 tisíc Čechů, říká šéfka pendlerů

Zuzana Vintrová, šéfka českých pendlerů.

Historik a pendler k situaci v Rakousku

Rakousko chystá lockdown pro neočkované a už teď je jisté, že se dotkne i řady Čechů – těch, kteří by chtěli vyjet do Alp na lyže, a samozřejmě i pendlerů dojíždějících do země za prací. Podle předsedkyně představenstva Asociace pendlerů České republiky Zuzany Vintrové opatření ovlivní až 60 tisíc Čechů.

Vídeň má v neděli konkretizovat podmínky celostátního lockdownu pro neočkované. Jak dlouho taková kontroverzní uzávěra potrvá, zatím nikdo neví. V hlavním rakouském městě přitom pátkem startují vánoční trhy.

Opatření ovlivní i cesty Čechů do Rakouska. „Sečetli jsme zhruba čtyřicet tisíc lidí vyjíždějících do Rakouska, s OSVČ a dalšími to bude zhruba 60 tisíc lidí,“ sdělila pro CNN Prima NEWS Vintrová.

„Zatím nevíme o žádných výjimkách. Musíme počkat na oficiální vyjádření. Pendlerům bych doporučila, aby se nechali očkovat,“ doplnila Vintrová.

V Česku už se mluví o tom, že by vláda mohla zavést lockdown pro neočkované také u nás. To ale kritizují ústavní právníci. Rakouský historik Niklas Perzi ale pro CNN Prima NEWS sdělil, že taková kritika zřejmě vyjde naprázdno. „Je pravda, že toto opatření může být protiústavní, jenže to se bude soudit až zpětně. Žaloba se může podat až po vládní vyhlášce,“ zhodnotil kroky rakouské vlády.

Tagy: