Opilý ruský velitel měl posílat brance na smrt u Avdijivky. Místo trestu dostal metál

Ruský plukovník Alexej Ksenofontov za svoji službu na Ukrajině obdržel medaili Hrdina Ruské federace, přestože se podle ruskojazyčného telegramového kanálu ASTRA na frontě pravidelně opíjel a pod vlivem alkoholu posílal ruské brance a mobilizované vojáky „na jistou smrt proti připraveným ukrajinským pozicím u Avdijivky“.

S informacemi o Ksenofontově „alkoholovém počínání“ na frontě přišel telegramový ruskojazyčný kanál ASTRA, posléze je převzala i zahraniční média v čele s magazínem Newsweek.

ČTĚTE TAKÉ: Svoboda: Z ukrajinské vlády odcházejí ti, kteří chtěli jednat o míru. Zelenskyj to nečekal

Médium připomnělo, že Ksenofontov obdržel medaili Hrdina Ruské federace pouhý měsíc po svém rozkazu, kterým „způsobil smrt řady svých vojáků, aniž by tím něco získal“. Podle ASTRA „byl při vydání rozkazu opilý a pak poslal tucty mobilizovaných vojáků i těch s kontraktem do smrtícího útoku“.

Nebyla to zřejmě ojedinělá situace, ruský plukovník prý podnapilý vydával „nesmyslné rozkazy“ běžně, uvedla Ruska jménem Alina Bolvinovová. Její manžel, Michajl Ščebetun, měl být mezi padlými vojáky z Ksenofontovy brigády. „Naposledy, když mi manžel volal 14. února 2024, mi řekl, že je to nejspíš naše poslední konverzace, protože je varovali, že jim seberou telefony, až dorazí na místo,“ citoval kanál ASTRA manželku vojáka.

Tím místem měla být Avdijivka – ukrajinské město v Doněcké oblasti, kde už třetím rokem probíhají velmi těžké a krvavé boje. Aktuálně ji mají pod kontrolou Rusové, ale podle Newsweeku za cenu ohromných ztrát. Mezi ně se má řadit i zmiňovaný Ščebetun.

„Velitel (Ksenofontov) jim měl dát velmi jasně najevo, že jdou vstříc smrti,“ pronesla podle jmenovaného kanálu na sociální síti Telegram Bolvinovová. Následně se měla tázat, „jak dlouho bude Ksenofontov pokračovat ve zneužívání či mučení vojáků a jejich posílání na smrt“. Dodala, že další velitelé nad Ksenofontovem nejsou o moc lepší.

Krvavé město

Avdijivku před válkou obývalo zhruba 32 tisíc lidí. Už loni na jaře však ve frontovém městě zůstávalo jen zhruba dva tisíce z nich. Dnes je Avdijivka pod kontrolou Rusů, dobyli ji 17. února. V danou chvíli se jednalo o jeden z největších úspěchů Moskvy za řadu měsíců.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že stáhnutí se z města umožnil kvůli šetření svých sil. Tehdejší ruský ministr obrany Sergej Šojgu navzdory zprávám Ukrajinců a zahraničních zpravodajských služeb tvrdil, že Rusové Avdijivku, o kterou usilovali více než dva roky, dobyli „s minimálními ztrátami“.

Newsweek přišel s informací, že poté, co se jeden z ruských vojenských blogerů, Andrej Morozov, dozvěděl rozsahu ruských ztrát v oblasti, spáchal sebevraždu. Sdělil to jeho právník.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Populární běluha Hvaldimir, podezřelá z ruské špionáže, je po smrti. Co se stalo, je záhadou

Tagy:
smrt Moskva Rusko ozbrojený konflikt Newsweek Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sergej Kužugetovič Šojgu Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Astra konflikt, válka a mír Andrej Sergejevič Morozov