Svoboda: Z ukrajinské vlády odcházejí ti, kteří chtěli jednat o míru. Zelenskyj to nečekal

Cyril Svoboda

360° (248)

Z ukrajinské vlády odcházejí ti, kteří chtěli jednat o míru. Řekl to bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Politické „zemětřesení“ podle něj prezident Volodymyr Zelenskyj nečekal.

Kyjev aktuálně zažívá lavinu demisí a odvolání čelních politiků. Čtyři ministři ukrajinské vlády včetně šéfa diplomacie Dmytra Kuleby rezignovali na své funkce. Mezi nimi bylo i několik vysoce postavených státních úředníků. Změny, které přicházejí v době masivních leteckých útoků z Ruska, mají prý posílit vládu v Kyjevě.

ČTĚTE TAKÉ: Stovkám ukrajinských vojáků u Pokrovsku hrozí obklíčení. Rychle se stáhněte, radí organizace

Podle diplomata Cyrila Svobody je situace vážná. „Tak velké zemětřesení je nečekané,“ okomentoval v pořadu 360°. „Myslím, že konflikt je hlubší. Čtu to tak, že odešli ti, kteří chtěli začít jednat a řešit věci politicky,“ doplnil.

Svoboda zároveň vyjádřil obavy, jak celá situace změní vnímání konfliktu přímo na Ukrajině. „Aby válka nebyla vykládána i na Ukrajině, že je válkou prezidenta Zelenského,“ upřesnil ve vysílání.

Proměnu vlády nevnímá jako prezidentem řízený proces. Kdyby tomu tak bylo, Zelenskyj by už podle něj zveřejnil seznam nových ministrů. „Vidím to jako neblahý a nešťastný krok v napjaté a komplikované situaci, ve které teď Ukrajina je,“ podotkl Svoboda.

Vedle ministra strategického průmyslu Oleksandra Kamyšina, ministra spravedlnosti Denyse Maljuska a ministra ochrany životního prostředí Ruslana Strilece dal svůj úřad k dispozici také šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Kuleba byl podle Svobody „symbolem Ukrajiny“ a v jednáních s lídry po celém světě hrál klíčovou roli. „Kuleba má určitě mobilní telefony ministrů, může jim kdykoliv zavolat, znají se, důvěřují si. Zkrátka to není dobrý tah,“ shrnul Svoboda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba podal demisi. Potřebujeme novou energii, řekl Zelenskyj

Tagy:
Ukrajina politika Cyril Svoboda vláda Rusko Kyjev ozbrojený konflikt 360° Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmytro Ivanovyč Kuleba konflikt, válka a mír