Tvrdá daň za výpad do Kurské oblasti. Ukrajinci v srpnu ztratili nejvíce území od roku 2022

Ruská armáda na Ukrajině během srpna zabrala 477 čtverečních kilometrů, jedná se tak o největší měsíční územní zisk od října roku 2022. Rusové postoupili zejména ve směru na Pokrovsk, který čeká důležitá bitva. K významným ztrátám Ukrajinců došlo v době, kdy se Kyjev pokusil o překvapivý přeshraniční výpad, upozornil nezávislý list The Moscow Times.

Stal se přesně opak toho, v co Ukrajinci doufali. Když armáda Kyjeva na začátku srpna podnikla překvapivý výpad do ruské Kurské oblasti, doufala, že tím uleví vlastní východní frontě.

ČTĚTE TAKÉ: Dělostřelecká matematika: KLDR dodala Rusku čtyřikrát více munice, než Západ vyrobí za rok

Ano, Ukrajincům se v Rusku podařilo zabrat relativně velké území. Rychlým průnikem přes nepřipravenou obranu se údajně rozptýlili až na ploše 1 300 čtverečních kilometrů. Podle projektu DeepStateMap teď Ukrajina v Rusku ovládá asi 900 čtverečních kilometrů.

Ve stejnou chvíli ale ruská armáda zabírala další části Ukrajiny. Jednotky Moskvy v srpnu každý den postoupily na plochu v průměru asi 15 kilometrů čtverečních. Informoval o tom nezávislý web The Moscow Times s odvoláním na analýzu agentury AFP.

Nejvíce územních zisků si Rusové připsali ve směru na Pokrovsk, o který se zřejmě brzy svede velká bitva. Jedná se o relativně velké město, kde žilo před válkou přes 60 tisíc lidí. Podle posledních informací je ruská armáda od Pokrovsku vzdálená méně než sedm kilometrů.

Pětinu země okupuje Rusko

Rusko dosáhlo na Ukrajině v srpnu největších úspěchů od října roku 2022, kdy se ještě fronta hýbala mnohem dynamičtěji. Ruská armáda tehdy reagovala na překvapivou ukrajinskou protiofenzivu, při které se Ukrajincům podařilo osvobodit podstatnou část Chersonské a Charkovské oblasti.

V roce 2023 se pak fronta příliš nehnula. Ukrajinci se pokusili o mohutný protiútok, Rusové ho ale odrazili.

Letos se ale linie znovu posouvají častěji. Rusko za celý dosavadní rok zabralo na Ukrajině 1 730 kilometrů čtverečních území, třikrát více než za minulý rok.

List Kyiv Post uvedl, že v letošním roce bylo jen osm dní, během kterých se Ukrajincům podařilo osvobodit větší území než ve stejné době ztratit. Ruská armáda jinými slovy téměř neustále postupuje a zabírá v oblasti Donbasu čím dál větší území.

K 1. září už Rusko na Ukrajině okupuje přes 66 tisíc kilometrů čtverečních. Moskva si nárokuje už 18 procent ukrajinského území, a to včetně Krymu a oblastí, které už před invazí ovládali proruští separatisté.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Populární běluha Hvaldimir, podezřelá z ruské špionáže, je po smrti. Co se stalo, je záhadou

Tagy: