Opozice ostře o roztržce vlády: STAN hraje na svém písečku a Dvořák si dělá, co chce

Tomio Okamura z SPD a Alena Schillerová z ANO

Fiala svolal dohodovací řízení

Zástupci opozice si rýpli do vládní koalice kvůli roztržce týkající se eura. Fialův kabinet chce za každou cenu poškodit naši republiku, prohlásil šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně. Hnutí ANO si chce vyjasnit, proč ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) zřídil funkci zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí společné evropské měny. Premiér Petr Fiala (ODS) svolal první dohodovací řízení.

„Fialova vládní koalice chce za každou cenu prosadit euro a poškodit naši republiku,“ tvrdil ve Sněmovně Tomio Okamura. „Nikým nevolený ministr Dvořák si dělá, co chce. A Fiala opět nic neřídí, levá ruka neví, co dělá pravá. Ve vládě se hádají, přesto chtějí euro všechny strany. I ODS chce euro – veřejně to přiznávají například Miloš Vystrčil, Miroslava Němcová nebo Renáta Zajíčková,“ dodal šéf SPD s tím, že jeho hnutí přijetí eura v Česku zásadně odmítá.

Hnutí ANO si chce vyjasnit, proč byla funkce zmocněnce zřízena. „Navzdory ujištění ze strany pana premiéra, že se jeho kabinet nebude zabývat otázkou přijetí eura, byl zřízen post zmocněnce. Je to otřesná komunikace vlády. Hnutí STAN si začíná hrát na svém písečku. Premiér by byl směšný, kdyby to koaliční dohodovací řízení nesvolal. Jak dlouho si má nechat okopávat kotníky? Na jeho místě bych toho zbytečného ministra odvolala,“ kritizovala v dolní parlamentní komoře předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr Dvořák je zbytečný, nemá žádnou agendu, řekl Nacher. Jednal zbrkle, podotkl Jakob

Vládní koalice v úterý zahájila své první dohodovací řízení. Svolal ho premiér Petr Fiala v reakci na pondělní rozhodnutí Martina Dvořáka jmenovat ekonoma Petra Zahradníka svým zmocněncem pro vstup do ERM II a přijetí eura. Dvořák ke kroku přistoupil s odůvodněním, že kvůli chybějící shodě v koalici není obsazen post vládního národního koordinátora pro přijetí eura.

O obnovení funkce národního koordinátora pro euro některé vládní strany začaly hovořit poté, co se mimo jiné po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla o případném přijetí společné evropské měny začalo více diskutovat. Zatímco čtyři vládní strany – STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti – jsou pro, negativní postoj zastává většina občanských demokratů. Například místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) se domnívá, že se Dvořák jmenováním Zahradníka snaží vyvolat vnitrokoaliční hru.

Tagy: