Orbán podpořil Putina: Není to válečný zločinec. Ukrajina nemá šanci válku s Ruskem vyhrát

Maďarský premiér Viktor Orbán se stále zastává ruského prezidenta Vladimira Putina i po agresi na Ukrajině.

Putin vyzval vagnerovce, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska

Ukrajinci ani přes zásilky moderních zbraní nemají šanci válku proti Rusku vyhrát. V rozhovoru pro německý deník Bild to řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Podle nestora tamní politické scény není ruský prezident Vladimir Putin válečný zločinec. Vzpoura šéfa Vagnerovy skupiny proti vládci Kremlu prý „nic moc neznamená“ a Putin je i nadále silný.

Orbán nevidí „příliš velký význam“ v údalosti, při níž se o víkendu na Moskvu řítila kolona Prigožinových žoldáků. Maďarský premiér se domnívá, že vzpoura neukázala Putinovu slabost, ale pravý opak. „Pokud k tomu mohlo dojít, je to známka slabosti. Ale když je to celé vyřízené do 24 hodin, tak je to známky síly,“ komentoval pro Bild.

„Putin je prezidentem Ruska. Pokud někdo spekuluje, že by mohl padnout nebo být nahrazen, tak nechápe ruský lid a ruské silové struktury,“ pokračoval Orbán s tím, že Putin mohl na chvíli ztratit kontrolu, ale „Rusko funguje jinak než evropské státy“. „Myslím, že je tomuto incidentu konec a válka pokračuje. Není to událost, která by nás dovedla k míru, protože se vždy na tuto válku dívám s ohledem na mír. Věřím, že tou nejdůležitější věcí, je dosáhnout příměří a zajistit mír. Tato událost (vzpoura vagnerovců) je irelevantní,“ dodal v rozhovoru Orbán.

Maďarský premiér dále nastínil svůj pohled na současné Rusko. „Struktury v Rusku jsou velmi stabilní. Jsou postavené na armádě, tajných službách, policii, takže je to jiný druh země. Je vojensky orientovaná,“ popsal Orbán.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci překročili Dněpr. Reportér popsal, jak Rusy na frontě ovlivnila vzpoura Prigožina

O Putinovi řekl, že pro něj není válečný zločinec. Na otázku redaktora, proč si to myslí, Orbán odpověděl: „Protože jsme ve válce. Můžeme hovořit o válečných zločinech až po válce. Pokud chcete příměří a poté jednat o míru, musíte přesvědčit strany konfliktu, aby spolu usedly ke stolu. Pozvat je k jednacímu stolu a přitom říkat ‚přijďte a my vás zatkneme‘, není dobrý nápad.“

Orbán zároveň odmítl, že by se choval prorusky. „Bojuji za Maďarsko. Nestarám se o Putina a nestarám se ani o Rusko,“ prohlásil pro Bild maďarský předseda vlády a dlouholetý lídr strany Fidesz.

Ukrajincům dojdou vojáci dříve než Rusům, argumentuje Orbán

Na přetřes přišla pochopitelně i otázka Ukrajiny, která byla Ruskem loni v únoru napadena a od té doby se brání. Maďarsko v čele s Orbánem často hází klacky pod nohy Evropské unii například tím, že blokuje různé sankční balíčky namířené proti Rusku nebo brání prosadit dodávku vojenského materiálu Ukrajincům.

Podle Orbána Západ koná špatně, když Ukrajinu ve válce podporuje. „Myslím, že způsobem, jakým Ukrajinci bojují na frontě, zatímco my je podporujeme finančně, zásobujeme je informacemi a materiálem, nevyhrají válku proti Rusku. To je nemožné,“ prohlásil Orbán.

Jako důvod maďarský premiér zmínil nižší populaci Ukrajinců. Konkrétně, že Ukrajincům zkrátka dojdou vojáci dříve než Rusům.

„Nechci ovlivňovat Ukrajince, ale vždy jsem volal po míru, míru a míru. Jinak přijdou o velké množství svého bohatství, životy svých lidí a dojde na nevýslovnou destrukci. Mír je tak jediným řešením v tomto bodě,“ prohlásil dále Orbán.

Tagy: