Pachuť po zisku prvního Oscara pro Ukrajinu. Přál bych si tento film nenatočit, řekl režisér

Cenu za nejlepší dokumentární film získal snímek 20 dní v Mariupolu. Na snímku je režisér Mstyslav Černov.

Předávání Cen Akademie Oscar 2024

Ukrajina může slavit vítězství na filmovém poli, byť ve stínu války. Právě surový dokumentární snímek 20 dní v Mariupolu, který nešetří drastickými záběry z Rusy obléhaného města, získal uznání kritiků z řad Akademie. Jde o historicky prvního Oscara pro ukrajinské filmaře, třebaže pro ně jde o hořké vítězství. „Přál bych si, abych tento film nikdy nenatočil. Abych to mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy nezaútočilo na Ukrajinu,“ pronesl při přebírání sošky režisér a kameraman Mstyslav Černov.

Dokumentární film sleduje osudy skupiny novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupol na po začátku ruské invaze. Zároveň se ale snaží nezpronevěřit své profesi a i přes drsné podmínky pokračují v práci. Před očima se jim odehrává celá řada nervy i srdce drásajících momentů – jsou svědky umírajících dětí, rozbombardovaných porodnic i masových hrobů.

Snímek natočil ukrajinský režisér a kameraman Mstyslav Černov ve spolupráci s agenturou AP a investigativním projektem Frontline americké stanice PBS. Na slavnostním ceremoniálu, kde dokument 20 dní v Mariupolu získal zlatého Oscara, vystoupil mimo jiné po boku producentek Raney Aronson-Rathové a Michelle Miznerové.

„Toto je první Oscar v dějinách Ukrajiny, jsem poctěn,“ pronesl Černov v děkovací řeči. „Pravděpodobně budu první režisér na tomto pódiu, který říká: Přál bych si, abych tento film nikdy nenatočil. Přál bych si, abych to mohl vyměnit za to, že Rusko nikdy nezaútočilo na Ukrajinu,“ uvedl ukrajinský tvůrce. Dále vyjádřil přání, aby se na svobodu dostali všichni zavření civilisté a zajatí vojáci, kteří jenom bránili svou vlast.

Přístavní město v ruských rukou

Sám v Mariupolu, který je stále v ruských rukou, strávil necelé tři týdny, odtud ostatně pochází název filmu. Černovova práce zasáhla celý svět, do Oscarů se mu podařilo nasbírat také další ceny na menších akcích a festivalech.

Podle ukrajinských zástupců města Mariupol, které se stalo symbolem zkázy ruské invaze a které Rusové dobyli v květnu 2022, zahynulo v tomto městě přes 20 tisíc civilistů. V loňských cílech pro ukrajinskou protiofenzívu bylo získání Mariupolu jedno z těch ambicióznějších cílů, nakonec se to ale Kyjevu nepodařilo.

Na Oscarech ovšem došlo i na veselejší momenty, ať už nahého Johna Cenu, velkolepé vystoupení Ryana Goslinga či slovní přestřelku mezi Donaldem Trumpem a moderátorem oscarového večera. Veškeré dění z filmové noci sledujeme v tomto on-line článku, seznam vítězů letošních zlatých sošek najdete zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ryan Gosling při svém Barbie vystoupení na Oscarech zcela zastínil vítěznou Billie Eilishovou. Jak galavečer hodnotí expertka?

Tagy:
film Ukrajina Oscar režisér filmy dokument dokumentární film Mariupol Ceny Oscar válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Oscar 2024 20 dní v Mariupolu Mstyslav Černov