Ostrá hádka v 360°: Politici se překřikovali. Z kauzy Dozimetr se obviňovali navzájem

Šéf SPD Tomio Okamura a europoslanec Tomáš Zdechovský

360° (627)

Šéf SPD Tomio Okamura se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ostře pustil do europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). „Čekal jsem, kdy zástupce lidovců plivne špinavou slinu,“ prohlásil na účet europoslance Okamura. Zdechovského obvinil z bagatelizování zločinu. Ostrá slova si během debaty vyměnili také zastupitel hl. m. Prahy Patrik Nacher (nestr. za ANO) s europoslancem Mikulášem Peksou (Piráti). Politici se překřikovali a navzájem se obviňovali.

Příčinou sporu mezi politiky byla korupční kauza Dozimetr, která v posledních dnech otřásá českou politickou scénou. „Ze spisu vyplývá, že policie hovoří o organizovaném zločinu. Nejde o pochybení jednotlivce, ale o organizovanou skupinu páchající trestnou činnost. Hrozí, že bude vyšetřováno celé hnutí STAN. Problémy se zapojením do organizovaného zločinu, mafie a korupce mají i další vládní strany,“ řekl hned na úvod Okamura. Na důkaz svého tvrzení uvedl informaci o odstoupení několika politiků ze svých funkcí. „Týká se to i dalších vládních stran. Je to taková chobotnice,“ doplnil.

Podle europoslance Zdechovského padla ze strany šéfa SPD velmi silná slova. „Vyšetřován může být kdokoliv za cokoliv. I pan Okamura byl vyšetřován za různé trestné činy. Nikdo z nás, kdo tady hovoříme, neviděl ani tisícinu z toho spisu. Policie na případu dělá celé roky. Spisy budou mít 30 tisíc až 40 tisíc stran. Počkejme na výsledky vyšetřování,“ uvedl europoslanec Zdechovský. „Slova, která tady padají, to je předvolební rétorika,“ dodal.

To si však šéf hnutí SPD nenechal líbit a vůči vyjádřením Zdechovského se ohradil. „Čekal jsem, kdy zástupce KDU-ČSL plivne špinavou slinu. Nikdy jsem nebyl obviněn, stíhán ani odsouzen za trestný čin, ale pan Zdechovský bude plivat dál. Bagatelizuje organizovaný zločin,“ zdůraznil Okamura. „U soudu jste byl usvědčen, že jste lhář a těším se na to, až se mi budete omlouvat,“ odpověděl mu Zdechovský.

Hlavní zodpovědnost má primátor

Během debaty na CNN Prima NEWS si ostrá slova vyměnili také zastupitel hl. m. Prahy Patrik Nacher (nestr. za ANO) s europoslancem Mikulášem Peksou (Piráti). Zodpovědnost za kauzu podle Nachera nese primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Hlavní zodpovědnost má primátor. Pirátská strana přišla s tím, že bude bojovat proti korupci, a tohle je výsledek. My jsme na tyhle věci před lety upozorňovali,“ řekl Nacher. Místo toho, aby se politici dobrali nějaké konstruktivní kritiky, se spíše obviňovali navzájem.

„Není to střelba do našich řad. V této kauze nikdo z Pirátů nefiguruje a nevidím důvod, proč bychom se měli omlouvat. Ta situace je problematická, kauzu vnímáme a snažíme se vše řešit systémově. Vše je třeba vyšetřit a příslušné osoby potrestat,“ ohradil se Peksa a připomněl kauzu Čapí hnízdo expremiéra Andreje Babiše a Stoka, která v minulosti otřásla brněnskou buňkou ANO.

Tagy: