Pražští politici, ministři, podnikatelé i obvinění. Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr?

Ústředními postavami v kauze Dozimetr jsou obvinění podnikatel Michal Redl (vlevo) a již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

PARTIE Terezie Tománkové 26.6.2022

Třináct obviněných, jeden rezignující ministr a volání po konci druhé největší vládní strany. Kauza Dozimetr kolem korupce nejen v pražském dopravním podniku se přímo i nepřímo dotýká desítek podnikatelů nebo politiků. Podívejte se na přehled všech aktérů, kteří v kauze v různých souvislostech figurují.

Petr Hlubuček (obviněn)

Nejvíce skloňované jméno v kauze Dozimetr je Petr Hlubuček z hnutí STAN. Podle policie byl nyní již bývalý náměstek pražského primátora a šéf pražské buňky STAN jedním ze zakládajících členů organizované skupiny. V Dopravním podniku hl. m. Prahy (DPP) zastával post člena dozorčí rady.

Členem STAN je od roku 2016, po zásahu policie mu však hnutí pozastavilo členství. Opustil také pozici starosty pražských Lysolají. Spekulace o jeho vyšetřování se šířily již od února. V červnu byl pak obviněn a rezignoval na své funkce. Zejména kvůli jeho stranické příslušnosti je terčem kritiky celé hnutí STAN, a to včetně jeho nejvyšších představitelů.

Michal Redl (obviněn)

Podle policejních dokumentů je zřejmě hlavou organizované skupiny zlínský podnikatel Michal Redl. V minulosti byl odsouzený za podvody v kauzách Radovana Krejčíře, se kterým se podle vyšetřovatelů před dvaceti lety podílel na tunelování České spořitelny i na půlmiliardovém daňovém úniku v takzvané kauze M5. V obou případech byl obviněn. Měl vypovídat i jako svědek.

Soudu se ale nakonec vyhnul kvůli údajnému omezení svéprávnosti. Obviněný podnikatel prý „není schopen nakládat s penězi a majetkem“. Vyšetřovatelé aktuální kauzy nicméně tvrdí, že Redl je v pořádku a žije život jako svéprávný člověk. Kvůli kontaktům s Redlem rezignoval i ministr školství Petr Gazdík (STAN). Samotní Starostové pak našli dary spojené s podnikatelem a uvedli, že je vrátí.

Redl měl údajně v kauze Dozimetr rozdělovat úplatky, byl obviněn a hrozí mu až deset let vězení.

Matěj Augustín (obviněn)

Matěj Augustín je bývalý ekonomický ředitel a člen představenstva DPP. Do městské společnosti ho pravděpodobně organizovaná skupina dosadila, aby manipuloval se zakázkami a nabízel úplatky. V době razie pobýval na Slovensku, následně byl ale také obviněn a skončil ve vazbě.

Je znám svými vazbami na bývalého premiéra Slovenska Roberta Fica. U našich východních sousedů měl pověst člověka, který přivedl tamní Cargo do ztráty přesahující 120 milionů eur v jednom roce. Augustín byl pochopitelně z funkce člena představenstva DPP odvolán.

Pavel Kos (obviněn)

Pavla Kosa už justice v březnu 2022 pravomocně odsoudila na pět let za krácení daní se škodou ve výši 135 milionů korun. Má vazby na Michala Redla a byl podle detektivů dalším účastníkem v rozdělování financí z úplatků. Je považován za jednoho z hlavních iniciátorů podvodů. V DPP postupně s dalšími obsazoval důležitá místa, což mu umožňovalo ovlivňovat výběr zakázek.

V době začátku kauzy byl v zahraničí, na policii ale poté přišel sám. „Je to zvláštní postup, pan Kos se nevyhýbal stíhání, přihlásil se dobrovolně,“ komentoval jeho právník Vlastimil Rampula.

Petr Adam (obviněn, již zemřel)

V kauze Dozimetr měl Petr Adam figurovat jako člověk, který opakovaně nabízel statisícové úplatky ve snaze zmanipulovat veřejné zakázky. Zastupoval v obchodních záležitostech společnost Komo-Com, která podle databáze webu Hlídač státu dodávala své produkty i Praze nebo ministerstvu obrany. V roli dodavatele se firma zúčastnila několika veřejných zakázek.

Z policejního vyšetřování vyšlo najevo, že Adam rovněž vystupoval jako jednatel společnosti KonekTel. Ta sídlí na stejné adrese jako Komo-Com a víceméně nabízí i obdobné služby a produkty, jako jsou radiostanice či vysílačky. Stejně tak se zúčastnila několika veřejných zakázek, nejčastěji pro hlavní město Prahu. Podle policie nabídl finance Michalu Zděnkovi za zmanipulování zakázek ohledně kamerového systému do metra.

Adam byl ale v úterý 21. června nalezen mrtev v domě v pražských Stodůlkách. Podle prvních informací spáchal sebevraždu.

Zakaría Nemrah (obviněn)

Podnikatel Nemrah se podle policie podílel na rozdělování financí z úplatků. Do organizované skupiny jej měl přivést Michal Redl. „Mezi zadrženými v kauze Dozimetr je i sponzor hnutí ANO Zakaría Nemrah. Ve svatém zápalu, s nímž nás ANO označuje za mafii, jim to asi nějak uniklo,” napsal končící ministr Gazdík na sociálních sítích.

Podle webu Hlídač státu obdrželo hnutí ANO dary v celkové výši 200 tisíc korun od Nemraha skrze společnost Czech Dubai Expo 2020 Business Council. Podnikatel byl tehdy členem statutárního orgánu firmy, společnost pak v roce 2019 změnila název. Hnutí ANO se ale vůči tvrzení ohradilo se slovy, že finanční příspěvek obdrželo výhradně od společnosti.

Pavel Dovhomilja (obviněn)

Dovhomilja je lobbista a podnikatel v IT, který řešil zakázky dopravního podniku a VZP. Právě zakázky pro pojišťovnu jsou důvodem, proč se o něj policie zajímá. Prokazatelně má vazby na exnáměstka Hlubučka. Během zásahu přebýval v Chorvatsku, obviněn byl později. V minulosti byl spojen s ODS a TOP 09.

Maroš Jančovič (obviněn)

Další z řady obviněných podnikatelů je původem Slovák Maroš Jančovič. Pohybuje se v oblasti IT a podle policie měl pravidelně zasílat organizované skupině úplatky za to, že získal v DPP zakázky. Působí jako generální ředitel firmy Uniprog Solutions.

Dalibor Kučera (obviněn)

Kučera působil jako vedoucí právního odboru DPP. Z vyšetřování vyplývá, že se snažil o úpravu systému vymáhání dluhů tak, aby získal peníze stranou pro členy skupiny. Jednou z možností bylo, aby finance bokem odváděli exekutoři.

Martin Vejsada (obviněn)

Působil ve vedení Technické správy objektů dopravního podniku. Měl informovat skupinu, jaké zakázky podnik chystá a jak by bylo možné je zmanipulovat. Také patří mezi třináctku obviněných.

Ivo Pitrman (obviněn)

Ivo Pitrman byl osobní řidič Michala Redla. Podle policie sloužil jako poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Dále zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.

Luděk Šteffel (obviněn)

Luděk Šteffel působil jako vedoucí Jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají, a to tak, aby z nich byly získány provize.

Do funkce byl dle policie dosazen Matějem Augustínem na základě domluvy Redla a Kose. Údajně měl mít smlouvu i s ministerstvem školství. Odstupující šéf rezortu Petr Gazdík (STAN) ovšem tvrdí, že jej nezná. Po sdělení obvinění Šteffela došlo k ukončení smlouvy.

Jindřich Špringl (obviněn)

Špringl je podnikatel, který údajně ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.

V únoru 2021 měla Špringlova firma Analogia uzavřít smlouvu na projektovou dokumentaci se společností Petra Adama Komo-Com v hodnotě 600 tisíc korun. Další obchod za 43 milionů korun se týkal pokrytí oblastí se slabým rádiovým signálem. V oběhu byla ještě jedna smlouva, tentokrát se společností MAR-TEL manželky zesnulého Adama, v hodnotě 360 tisíc korun za odborné poradenství.

Michal Zděnek (spolupráce s policií)

Michal Zděnek byl do dozorčí rady dopravního podniku nominován za Prahu sobě. Čelil snahám o zmanipulování a podplacení ze strany Petra Adama a Jindřicha Špringla. Nabídky ale odmítl a poslední dva roky spolupracoval s policií.

Adam Scheinherr (podal trestní oznámení)

Adam Scheinherr je politik zvolený za Prahu sobě. Před dvěma lety podal trestní oznámení kvůli údajné snaze Hlubučka a Augustína zmanipulovat vznik společného podniku pro revitalizaci stanice metra Nádraží Holešovice.

„Tohle je výsledek. Jsem rád, že se policie případem zabývá a můžeme být očištěni. Poskytoval jsem součinnost a s policí se často bavil. Kdyby došlo k odvolání obviněných dříve, narušili bychom vyšetřování,“ prozradil ve vysílání CNN Prima NEWS Scheinherr. Část politiků ho ale kritizuje, že společně s primátorem Hřibem neudělali, co měli.

Roman Knap (schůzky s Redlem)

Generální ředitel České pošty se nedlouho po loňských sněmovních volbách sešel s Michalem Redlem. Schůzka měla podle něj sloužit k informování o novém přenastavení „špagátů moci“. I když tvrdí, že kauza nemá na jeho konec ve funkci vliv, po dohodě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem končí v září.

Stanislav Polčák (scházel se s Redlem)

Polčák je europoslanec, který kvůli své dřívější známosti s Redlem pozastavil členství v hnutí STAN. „Nejsem aktérem současné kauzy kolem městských zakázek v Praze. Jsem připraven nebýt součástí užšího vedení hnutí STAN,“ vysvětlil Polčák.

Polčák tvrdí, že jeho známost s Redlem „nikdy neovlivnila jeho politické kroky“. „Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou. Rozhodně jsem ani nepropojoval pražské politiky z různých stran s lidmi z Redlova okolí,“ podotkl. Někteří politici ale volají po složení jeho mandátu v europarlamentu.

Petr Gazdík (rezignoval na post ministra)

Gazdík (STAN) je zatím jediným členem vlády, kterého se kauza s ohledem na pracovní pozici dotkla. Na post ministra školství rezignuje k 30. červnu. Skončí i jako místopředseda hnutí. Důvodem je napojení na Redla, se kterým měl údajně běžně komunikovat. Redl ho prý navštěvoval v jeho bydlišti a měli také používat šifrované telefony. Spekuluje se rovněž o společné dovolené, tu ale Gazdík popírá.

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. červnu, přestože se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ vysvětlil důvody, které ho k rozhodnutí rezignovat vedly. Poslancem Gazdík zůstává.

Marek Doležal (kontakty se stíhanými)

Politik TOP 09 Marek Doležal se rozhodl odstoupit z funkce místostarosty Prahy 9, z dozorčí rady DPP a vzdal se místa na kandidátce pro nadcházející komunální volby. Není mezi obviněnými v kauze, končí ale kvůli svým kontaktům se stíhanými aktéry.

„V minulých dnech se moje jméno bez konkrétní souvislosti objevilo v případu kolem pražského dopravního podniku. Ač neexistuje ani náznak toho, že bych se jakkoliv podílel na činnosti stíhaných osob, političtí oponenti ze mě udělali dalšího aktéra příběhu,“ napsal Doležal. Doplnil, že svými rezignacemi nepřiznává žádné provinění.

Jiří Fremr (údajně seznámil Hlubučka s Redlem)

Fremr údajně seznámil bývalého náměstka Hlubučka s hlavním aktérem případu Redlem. Fremr byl externím poradcem předsedy pražské organizace TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ten už spolupráci ukončil. Na členství v TOP 09 rezignoval sám Fremr.

Fremr se údajně účastnil také kontroverzních večírků, které obviněný Redl pořádal. „Pokud pobíhá na takovýchto večírcích nebo kde, tak to je pro mě naprosto nepřijatelné. Také je nepřijatelné, aby do doby, než se kauza vyšetří, byl Jiří Fremr spojován s pražskou TOP 09. Říkám to v situaci, kdy Jiří Fremr není obviněný ani podezřelý,“ řekl Pospíšil  pro CNN Prima NEWS.

Jiří Pospíšil (spolupráce s Fremrem)

Jak již bylo zmíněno, externím poradcem předsedy pražské organizace TOP 09 Jiřího Pospíšila byl Jiří Fremr. Vedení strany současného europoslance vyzvalo, aby styky s Fremrem ukončil.

„Rozlišujme, když je někdo podezřelý ze spáchání trestného činu a když někdo jedná morálně neobhajitelně. Fremr končí v rovině mého externího poradce, nepatřil do mého interního týmu, nebere žádné peníze z magistrátu, nebyl tam nijak zaměstnán, nezatěžuje nijak daňového poplatníka. Já takové věci nebagatelizuji s odůvodněním, že to byl pouze nějaký večírek,“ uvedl europoslanec v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Hana Kordová Marvanová (na kauzu upozorňovala)

Pražská radní Hana Kordová Marvanová zvolená za uskupení TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu upozorňovala na praktiky Hlubučka a Polčáka šéfa STAN Víta Rakušana. Kvůli vztahům ve straně už nebude za Starosty na podzim kandidovat.

„Pochopila jsem, že pan Rakušan ani nechce slyšet podrobnosti, protože nemá možnost do poměrů pražské organizace zasáhnout. Řešila jsem to i v rámci Prahy, ale nenašla jsem podporu. A lidé, kteří jednání Hlubučka také neschvalovali, neměli odvahu se ozvat. Mrzí mě, že to skončilo zatčením, a mrzí mě, že STAN situaci podcenil,“ prohlásila Marvanová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vít Rakušan (šéf hnutí STAN)

Rakušanovo jméno se v souvislosti s kauzou Dozimetr skloňuje hned ve dvou případech. Za prvé je šéfem hnutí STAN, kolem něhož se aféra točí. I když nevíme, kolik toho o celé situaci věděl, kritici mu vyčítají zejména neaktivitu po upozornění od radní Marvanové. Ta ale údajně přinesla spíše tvrzení, než konkrétní důkazy.

Druhou linkou je samozřejmě post ministra vnitra, jenž zastává. Zejména opozice Rakušana upozorňuje, že pod jeho resort spadá policie a může prý dojít na střet zájmů. „Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná. Každý to vidí,“ vysvětlil ale Rakušan na Twitteru. Opozice volá po jeho odstoupení z ministerstva, hnutí SPD dokonce požaduje konec Starostů ve vládě.

Zdeněk Hřib (primátor)

Je jasné, že pokud se kauza týká mimo jiné pražského dopravního podniku, míří hodně prstů také na primátora hlavního města. Tím je Zdeněk Hřib z Pirátů.

„Žádný člen Pirátské strany není do této kauzy zapleten. Nefiguruje v tom spise a také bych rád zdůraznil, že se netýká zakázek na magistrátu, ale dopravního podniku, VZP a krajské správy služeb ve Středočeském kraji. Konec to rozhodně není. Bude tu pokračovat rozpracování politických větví,“ zdůrazňuje Hřib opakovaně.

„Korupce je rakovina státu. Myslím, že Hřib a Scheinherr nejsou v této kauze hrdinové. Neudělali to, co měli. Měli konat, aby se těch špatných lidí zbavili. Údajně jen čekali na zásah policie, který mohl přijít v tomto týdnu, ale i za tři měsíce,“ oponoval například poslanec Pavel Žáček (ODS).

Renata Chmelová (údajné styky s Hlubučkem)

Bývalou starostku Prahy 10 Renatu Chmelovou (koalice Vlasta) odvolali v pondělí 27.6. zastupitelé Prahy 10. Podle opoziční TOP 09 měla být napojená na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN). Starostka to označila za zástupné důvody, skutečným jsou podle ní připomínky k připravovanému územnímu plánu. „Na Prahu 10 se vrací kmotři, protože se jim nehodí zásadní připomínky k Metropolitnímu plánu ohledně lokality Trojmezí,“ řekla Chmelová.

David Kašpar (údajné styky s Hlubučkem)

Zastupitelé Prahy 10 odvolali také místostarostu Renaty Chmelové Davida Kašpara (koalice Vlasta). „Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí,“ uvedl předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda.

Tagy:
vězení politika Zdeněk Hřib Vít Rakušan obvinění krimi Petr Gazdík Hana Marvanová korupce Adam Scheinherr Jiří Pospíšil soudy Petr Hlubuček vláda Praha Stanislav Polčák Roman Knap Dopravní podnik hl. m. Prahy Jiří Fremr Renata Chmelová Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky Michal Redl Zakaría Nemrah Petr Adam Michal Zdeněk Marek Doležal Pavel Kos kauza Dozimetr Matej Augustín Pavel Dovhomilja Maroš Jančovič Dalibor Kučera Martin Vejsada Ivo Pitrman Luděk Šteffel Jindřich Špringl David Kašpar