Ostrá hádka v Lánech: Plivete špinavou slinu, typický lidovec, útočil Okamura na Jurečku

Marian Jurečka a Tomio Okamura

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Plivete špinavou slinu, typický lidovec. Těmito slovy se opřel šéf SPD Tomio Okamura do ministra práce a sociálních věcí a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS. Ten mu naopak řekl, že členové SPD v Plzni z kandidátky hnutí přebíhají, aby vytvořili koalici se STAN a ANO.

„Naši lidé vědí, že neděláme koalice s KČSM a extremisty, jako je SPD. Registruji, že v Plzni hrozí specifická situace, kdy dva lidé z kandidátky SPD přebíhají. Nevím jak to má SPD nastaveno. Prý přebíhají, aby vytvořili koalici se STAN a ANO,“ tvrdil v Partii ve vyjádření ke komunálním volbám Jurečka.

Podle Okamury ale Jurečka lže. „Lže včera, lže dnes a lhát bude,“ rozčílil se. „Co jsem slyšel, je velmi urážlivé. Říkáte, že někdo někam přebíhá, navíc ‚údajně‘. Plivnete špinavou slinu, typický lidovec,“ pustil se šéf SPD do ministra.

„Když mluvíte o extremismu, přestaňte urážet občany. Děláte vlastizrádnou politiku. Jedno je jisté, mandáty vám ubyly, přesto manipulujete. Budeme pokračovat v tlaku na vládu,“ vyhrožoval vládní pětikoalici s tím, že lidé podle něj ukázali, že lidé s vládou nejsou spokojeni.

„Chovejte se slušně, pane předsedo,“ klidnil ho ale Jurečka. Podle něj vládní strany ve volbách vyhrály. „SPD mělo v minulých volbách asi 135 mandátů, dnes jich má přes 300. KDU-ČSL má dvojnásobek, volby jsme vyhráli, nemanipulujme čísly. Výsledky mandátů zdaleka neodpovídají tomu, že by zde bylo nějaké referendum o vládě. Šlo o komunální volby, lidé v nich třeba v Rokytnici neřešili vládní politiku, ale problémy daného místa. Tak nad tím většina lidí přemýšlí,“ bránil se označení, že komunální volby jsou „referendem o vládě“. To před volbami prohlašovaly opoziční hnutí ANO a SPD.

V komunálních volbách tradičně nejvíc mandátů získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí (STAN). V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté i STAN. Ztratily také ostatní strany vládní koalice. Výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně i ANO, které uspělo ve většině velkých měst.

Vítězem prvního kola senátních voleb je ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Premiérové zastoupení v senátním finále bude mít za týden z parlamentních stran SPD. Strany vládní koalice si ale bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní parlamentní komoře udrží.

Ostrou debatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: