Od ledna vzrostou starobní, pozůstalostní i invalidní penze. Jurečka prozradil podrobnosti

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně. Na úterní tiskové konferenci to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nařízení o zvýšení penzí kabinet schválí do konce září.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od června se ještě zvedl kvůli inflaci zhruba o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 tisíc osob. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra.

Penze se skládá ze solidární pevné části a ze zásluhového procentního dílu podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělku a počtu dětí. Přidávaná částka se rozpočítá tak, aby pevný díl odpovídal deseti procentům průměrné mzdy. Letos je to 4 040 korun, po lednovém přidání to bude 4 400 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Váhání Pavla s podpisem důchodů? Zjistil, že k boji s vládou nemá zbraně, říká Balšínek

„Zvýšení pokryje nápor cenového růstu. Reálná hodnota důchodu vzroste o 0,9 procenta,“ uvedl Jurečka během brífinku. Zároveň ujistil, že i po přijetí důchodové novely se zpomalením valorizací se bude při přidávání vždy zohledňovat růst cen.

Podle ministra práce po letošní mimořádné červnové valorizaci k dorovnání inflace 78 procent starobních penzistů a penzistek pobírá víc než 18 tisíc korun čistého měsíčně. Rovněž dodal, že průměrná částka „se skoro kryje s mediánem“. Víc než průměrný důchod tak má zhruba polovina příjemců. „Naprostá většina důchodů se pohybuje mezi 18 tisíci a 23 tisíci korun,“ upřesnil šéf lidovců.

Nařízení o zvýšení penzí musí vláda schválit do konce září. Důchodová novela, která valorizace zpomaluje, začne platit až od října. Kabinet tak bude rozhodovat podle nynějších pravidel. Jurečka v úterý zopakoval, že přidávaná částka bude podle dosavadního i nového výpočtu stejná. Zohlední se jako dosud růst životních nákladů důchodců. Od října by se v přidání odrazila třetina růstu reálných mezd a do konce září polovina, výdělky ale v Česku teď reálně nerostou. Do valorizace se tak nepromítnou.

Novela zpřísňuje také pravidla pro předčasné penze. Mimo jiné počítá s tím, že se zásluhová část u dřívějšího důchodu až do řádného důchodového věku nebude valorizovat. Jurečka podotkl, že tentokrát se to předčasných důchodců ale nedotkne, protože se u všech důchodů zvedá jen solidární základní díl a zásluhová procentní část se nenavyšuje.

Tagy:
peníze důchodci Marian Jurečka politika KDU-ČSL důchody vláda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod