Ostravský průmysl čelí katastrofě. Budoucnost hutě Liberty a tisíců pracovníků je nejistá

Budoucnost hutě Liberty je nejistá.

Na šest tisíc hutníků z ostravské společnosti Liberty žije v nejistotě. Stejně tak je na tom i dalších více než 20 tisíc lidí z firem na severní Moravě a ve Slezsku, jejichž podnikání s Liberty nějak souvisí. Největší česká huť má vážné problémy a poslední vysoká pec zůstává v takzvaném režimu teplého útlumu. Hejtman Moravskoslezského kraje proto svolal mimořádnou tripartitu a chce, aby mu vedení podniku do týdne předložilo strategický plán.

Po mimořádném jednání tripartity zaznívala slova o tom, že průmysl na Ostravsku je na pokraji katastrofy. Situaci způsobila nejistota okolo hutě Liberty. Ta na konci října na čas odstavila vysokou pec a zatím to nevypadá, že by se měla naplno rozjet. Je v režimu teplého útlumu.

ČTĚTE TAKÉ: Žádných 33 miliard z windfall tax od bank stát nedostane. Stanjura přiznal, kolik to bude

„V současné době nemáme v plánu žádné propouštění a snažíme se o udržení zaměstnanosti,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Liberty Kateřina Zajíčková. Jenže odbory se bojí opaku. I když například výroba závitových tyčí, svodidel nebo rour zatím jede.

„Dal jsem jim za úkol, aby nám vedení společnosti do týdne předložilo nějaký svůj harmonogram postupu, jak se bude strategie firmy vyvíjet,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) s tím, že ho firma ujistila, že mzdy bude vyplácet normálně.

Hejtman žádá o pomoc vládu. Chce, aby její zástupci dorazili za dva týdny na další jednání tripartity. Vedení Liberty ho sice ujistilo, že na výplaty je, zároveň nejen z hutě, ale i z dalších průmyslových podniků zaznívá, že se děsí zvýšení cen energií, což může vést i k tomu nejhoršímu.

„Všechny energeticky náročné firmy zvýšení cen zasáhne významně. Na Ostravsku to jsou zejména firmy ocelářské, papírenské, sklářské,“ uvedla viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Kateřina Kupková. Odboráři plánují na 27. listopadu velkou demonstraci, určitě prý na ní nebudou chybět ti z Liberty.

Tagy: