Ostravský soud poslal hutě Liberty do úpadku. Náhrady bude zaměstnancům vyplácet stát

Liberty Ostrava

Soud poslal huť Liberty Ostrava do úpadku

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma v insolvenčním návrhu uvedla, že její závazky po lhůtě splatnosti převyšují pět miliard korun. Huť nemá peníze na mzdy, a zaměstnancům tak jejich náhradu bude minimálně po dobu tří měsíců vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce. Vláda chce najít pro Liberty Ostrava investora. Insolvenčním správcem soud určil pražskou společnost TP Insolvence.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, mají dva měsíce na to, aby tak učinili. Dosud jich pohledávky přihlásily přes tři desítky. Přezkumné jednání se bude konat 28. listopadu, schůze věřitelů o den později.

ČTĚTE TAKÉ: Katastrofické následky: Třicetiminutová smršť se prohnala Ostravou, v Těšíně zabíjela

V prozatímním věřitelském výboru bude za zajištěné věřitele státní EGAP a banka Greensill, za nezajištěné věřitele pak Tameh Czech, rakouská firma Danieli a ostravská firma Reelgate.

„Soud podle insolvenčního zákona rozhodl o úpadku dlužnice, a to bez jednání, neboť rozhodnutí nezáviselo na zjištění sporných skutečností, neboť úpadek dlužnice byl osvědčen insolvenčním návrhem a jeho přílohami,“ uvádí se v odůvodnění usnesení. Soud rozhodnutí o úpadku nespojil s tím, jakým způsobem by měl být úpadek řešen. Důvodem je skutečnost, že Liberty soudu nepředložila reorganizační plán. Úpadek může podle insolvenčního práva skončit reorganizací pod nynějším či jiným majitelem, oddlužením nebo konkurzem. Liberty minulý týden uvedla, že požádá soud o reorganizaci a zahajuje kroky směřující k prodeji ostravských provozů.

Liberty a Tameh, který je ve věřitelském výboru, jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh se nachází přímo v areálu Liberty. Jde o někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Ve čtvrtek ministři průmyslu Jozef Síkela (STAN) a financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Ostravě uvedli, že se odborníci shodují na tom, že by případný zájemce o odkoupení huti měl ideálně zároveň získat i firmu Tameh Czech.

Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5 000, je od loňska doma. Firma už dříve uvedla, že náklady na mzdy činí měsíčně necelých 300 milionů korun. Moravskoslezský kraj zaměstnancům nabízí bezúročnou půjčku 25 000 korun na překonání nejhoršího období. Na půjčky má připraveno 125 milionů korun.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nechceme „gigapotvory“. Obyvatelé Dolní Lutyně odmítli v referendu obří továrnu na baterie

Tagy:
Ostrava insolvence úpadek Liberty pohledávka Liberty Steel Ostrava