Nechceme „gigapotvory“. Obyvatelé Dolní Lutyně odmítli v referendu obří továrnu na baterie

Lidé z Dolní Lutyně brojí proti stavbě gigafactory.

Co znamená výsledek referenda o gigafactory?

V Dolní Lutyni na Karvinsku byly volby do Evropského parlamentu spojené s místním referendem. A obyvatelé tam řekli jasné ne stavbě gigafactory. Jestli jim to ale pomůže, to zatím nevědí. Stát totiž považuje továrnu na výrobu baterií do elektroaut za strategický projekt a zřejmě se investice v hodnotě dvou set miliard korun jen tak nevzdá.

Jako na běžícím pásu proudili lidé z Dolní Lutyně do volebních místností a stáli v dlouhých frontách, aby dali najevo svůj názor. Výsledek? 88 procent hlasů bylo proti gigafactory.

ČTĚTE TAKÉ: Kovanda ostře ke Green Dealu: Putin se nám směje. Evropa tu není od toho, aby spasila svět

„Jsou to gigapotvory, dělají si s námi, co chtějí,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS jeden z místních. „Nesouhlasím s tím, aby se tady taková fabrika stavěla,“ přidal se další.

Zda referendum něčemu pomůže, ale místní nevědí. „Otázkou teď je, jak se zachová stát. Co bude, to my absolutně netušíme, takže předpokládám, že budou další jednání. Jestli jsme vyhráli bitvu, tak určitě ne válku,“ uvedl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN).

Město teď čeká na zásady územního rozvoje, které bude zhruba do půl roku schvalovat Moravskoslezský krajský úřad. „Jsme sami zvědaví, jak to dopadne, protože je tu zátopová oblast, blízkost pohraničí, Natura – to všechno jsou důležité věci, které se musí prozkoumat,“ dodal Buzek.

Pak bude obec k dokumentu vznášet námitky a připomínky a doufá, že tak stavbu obrovské továrny zablokuje. Stejně tak místní, a to i přesto, že by fabrika mohla přinést až sedm tisíc pracovních míst.

Nyní záleží na státu, jak se zachová. Ministr průmyslu a obchodu Síkela už ale dříve řekl, že gigafactory je strategický projekt pro celou českou ekonomiku. A v Parlamentu už leží návrh novely zákona o liniových stavbách, jehož součástí je právě dolnolutyňský průmyslový park.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko mělo loni nejdražší elektřinu v EU. Lidé platí i tisíce navíc, experti popsali problém

Tagy: