Referenda o připojení ukrajinských měst k Rusku mohou okupanti zfalšovat, tvrdí historik

Areál elektrárny Záporoží hlídá zhruba 500 ruských vojáků. (1. 5. 2022)

Historik Řepa o válce na Ukrajině

Ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží může být podle historika Tomáše Řepy nejen záminkou k dalším bojům, ale v případě závažné nehody také k obvinění Ukrajiny. Odborník z Univerzity obrany v Brně ve vysílání CNN Prima NEWS dále konstatoval, že pokud na Ukrajině nastanou referenda o připojení k Rusku, budou zřejmě zfalšovaná.

Ruská armáda v sobotu raketami ostřelovala Záporožskou jadernou elektrárnu. Moskva z útoku, při kterém byl zraněn jeden pracovník, obvinila Ukrajinu. Již v pátek přitom střely zasáhly také vedení vysokého napětí u jaderné elektrárny. Následně byl jeden z jejích reaktorů odstaven. Radiace ze zařízení však neunikla. Ukrajina a Rusko se pak během víkendu vzájemně obviňovaly z „jaderného terorismu“.

Podle historika Tomáše Řepy může být ostřelování největší evropské jaderné elektrárny záminkou k dalším bojům. „Jak si vysvětlit, že se někdo opevní v okolí jaderné elektrárny. To není vojenský cíl, nemělo by se to takhle ve válce užívat. Porušuje to veškerá pravidla jaderné bezpečnosti. Poslední útoky z posledního týdne podle veřejných zdrojů nasvědčují, že Rusové si své pozice v oblasti ostřelovali sami. Nejspíše pod záminkou, aby z toho obvinili Ukrajince, kdyby došlo k nějaké závažnější nehodě,“ uvedl v pondělním vysílání Řepa. Elektrárnu Rusko obsadilo v březnu, krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Stále v ní ale pracují ukrajinští technici.

Referenda budou zfalšovaná

Dalším krokem ruské armády bude podle historika stabilizace chersonské fronty a také ofenziva na Donbase. „Budou se snažit zvětšit svoje územní zisky, aby do budoucna jejich vyjednávací pozice byla silnější,“ domnívá se Řepa.

Podle ukrajinské strany Kreml začal připravovat půdu pro referendum o připojení Záporožské oblasti k Rusku. To si podle Řepy nemůže naklonit civilní obyvatelstvo. „Válka je vedena iracionálním způsobem. V mnoha případech to má dopad primárně na civilní cíle. Referenda, která by mohla na podzim nastat, by musela být zinscenovaná a zfalšovaná, protože nikdo z těch místních by tam nechtěl dál žít v takové atmosféře,“ zakončil historik z brněnské Univerzity obrany.

Tagy: