Zrada ideálů a strach o posty: „Otec“ Pirátů káral stranu léta, místo Bartoše volil Gregorovou

„Otec zakladatel“ Pirátů Jiří Kadeřávek byl známý svou kritikou poměrů ve straně. V minulosti vedení vyčítal, že se odvrátilo od svých původních voličů a začalo se bát o svá místa. I z toho důvodu podpořil na posledním pirátském sjezdu kandidaturu europoslankyně Markéty Gregorové do čela strany. Proč od Pirátů odchází a co předsedovi strany Ivanu Bartošovi nejvíce vyčítal?

Jiří Kadeřávek je mnohými přezdíván „otcem“ České pirátské strany. Tu založil po vzoru švédských Pirátů v dubnu roku 2009. Následně ve straně působil v roli místopředsedy, předsedy rozhodčí komise nebo vedoucího technického a finančního odboru. Kadeřávek byl ale nespokojený se směřováním strany a proto se ve čtvrtek rozhodl stranickou funkci okamžitě ukončit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babišův výrok o vládě převzala ruská agentura i Politico. Hloupá provokace, zlobí se Rakušan

Zakladatel Pirátů kritizuje vedení strany dlouhodobě. Už v roce 2018 stranické zástupce v Poslanecké sněmovně varoval, že je vysoká politika může zkazit. „Nejen vysoká, ale jakákoli politika, kde člověk pracuje s lidmi a musí obhajovat své názory, aby se prosadil, nutně každého poznamená. Protože si uvědomí, jak je to náročné. Působení ve Sněmovně na ně určitě bude mít dopad, ale musí zabojovat, aby se nezkazili,“ řekl Kadeřávek v rozhovoru pro iDnes.cz.

Piráti jsou zastoupeni v dolní komoře už druhé volební období. Kadeřávek nicméně uvedl, že pokud někdo zůstane ve Sněmovně po tři volební období, tak musí mít ryzí charakter.

Odcházející zakladatel Pirátů v minulosti nejvíce kritizoval směřování strany. Podle něj Piráti cílili na mladé lidi: Vždyť také měli z počátku ve svém čele samé čerstvé a neokoukané tváře. Exposlanci Mikuláši Ferjenčíkovi bylo například 22 let, Ondřeji Polanskému 25 let a Ondřeji Profantovi 20 let. Současnému předsedovi strany Ivanu Bartošovi, který se k Pirátům přidal pouhé dva měsíce po vzniku, bylo 29 let.

„Je vidět všudypřítomný strach o udržení se v politice a na postech, které sice neznamenají žádný významný přínos pro naše občany, ale zajišťují politikům a straně podíl na moci,“ řekl Kadeřávek pro Aktuálně.cz v prosinci 2023 před sjezdem Pirátů.

Pro zakladatele to znamenalo poslední velkou veřejnou kritiku strany. Na protest proti Bartošovi hodil svůj hlas při volbě předsedy Pirátů Markétě Gregorové. „Musí to být někdo, kdo nesouhlasí se submisivitou vůči ODS. Piráti totiž vznikli jako strana protestující vůči politice bez budoucnosti a principů, kterou ODS reprezentuje,“ řekl Kadeřávek.

Do Bartoše si pak rýpnul kvůli zdravici pro společnost Meta, která provozuje Facebook, WhatsApp či Instagram. Předseda strany za to sklidil kritiku hned od několika svých členů. „Já si nedovedu představit autentičtější popření prvního programového cíle strany, než když se předseda strany stane maskotem společnosti, která kombinací dosahu a technologie představuje z hlediska ochrany soukromí občanů, samospráv, vlád to nejhorší, co před námi stojí. Když přesvědčuje občany, že s regulací zásahů do soukromí by se to vlastně nemělo přehánět. Jedná se o masivní poškození dobrého jména strany a prostě to nelze omluvit,“ řekl Kadeřávek.

Piráti chtěli zachovat svobodu internetu

Kadeřávek Piráty založil výzvou na portálu ABCLinux. Tehdy nově vzniklá strana vyzývala k zachování svobodného internetu. „Cítíme, že některé zájmové skupiny by internet rády proměnily na nástroj moci, konzumu a dohledu nad životem občana. My jej chceme zachovat jako nástroj svobody, jako místo, ve kterém má člověk nárok jak na anonymitu, tak na soukromí,“ uvedl tehdy zakladatel.

Právě omezování svobody stálo za Kadeřávkovým koncem u Pirátů. Vadilo mu totiž, že ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš přišel s portálem eTurista. V něm totiž musí hoteliéři státu centrálně oznamovat osobní údaje hostů.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

„Zavedení centrálního státního registru pro sledování pobytu občanů na návrh předsedy Pirátské strany, dokonce bez předchozí vnitrostranické diskuse a pod rouškou digitalizace, je pro mne natolik neakceptovatelné, že nejsem nadále schopen podílet se na činnosti Pirátské strany a podporovat ji,“ uvedl v prohlášení na svém Facebooku.

Předseda Pirátské strany a ministr místního rozvoje včera na vládě prosadil povinnost ubytovatelů k registraci do nového...

Posted by Jiří Kadeřávek on Thursday, July 18, 2024

Podle svých slov dlouho věřil, že jeho varování před chybnými politickými rozhodnutími padnou na úrodnou půdu a proces destrukce pirátských ideálů se podaří zvrátit. „Ale výsledkem byla jen mentálně velmi nepříjemná osobní deziluze. A tak je čas jít. Jsem přesvědčen, že opravdu svobodný člověk by se neměl nikdy bát udělat správnou věc, přestože tím přizná, že se mýlil,“ uvedl zakladatel Pirátů.

Tagy:
politika volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jiří Kadeřávek Markéta Gregorová Poslanecká sněmovna ČR Internet