Babišův výrok o vládě převzala ruská agentura i Politico. Hloupá provokace, zlobí se Rakušan

Šéf opozičního ANO Andrej Babiš a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Speciál: České zájmy v Evropě (10)

Hloupá a nebezpečná provokace, která nahrává ruské propagandě. Tak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zhodnotil výroky šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v rozhovoru pro Parlamentní listy. Expremiér v něm mimo jiné prohlásil, že vláda Petra Fialy (ODS) „sní o válce s Ruskem“. Toto tvrzení převzala zahraniční média, například web Politico či prokremelská ruská agentura TASS.

„Andrej Babiš v rozhovoru pro Parlamentní listy, kterého si všimla i světová média, prohlásil, že česká vláda sní o válce s Ruskem. Nevím, o čem sní Andrej Babiš, nečetl jsem totiž knihu, kterou nenapsal. Můžu ale všechny ujistit, že snem naší vlády je bezpečné Česko a že pro naplnění toho snu děláme maximum,“ uvedl Rakušan na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš zní pravidelně jako Jakeš, rýpla si Pekarová. Schillerová jí připomněla dřívější slib

Babišův třaskavý výrok Rakušan označil jako noční můru. „Je to hloupá a nebezpečná provokace, která nahrává ruské propagandě,“ dodal ministr vnitra. Na otázku jednoho z uživatelů, zda Babiš ohrožuje bezpečnost ČR, Rakušan odpověděl lakonicky: „Nepochybně.“

Předseda ANO ve zmíněném rozhovoru kromě jiného uvedl, že Fiala, Rakušan a další politici pětikoalice jsou hrozbou pro Českou republiku. O jeho výrocích kromě prestižního webu Politico napsala také ruská státní zpravodajská agentura TASS.

Po Polsku další zářez v zahraničí

Nejde o první případ, kdy Babišovy výroky rezonovaly v zahraničním tisku. Například v lednu 2023 se expremiér mezinárodně zviditelnil, když během předvolební prezidentské debaty v ČT na otázku, zda by Česko mělo vyslat své vojáky do otevřeného konfliktu v hypotetickém případě, kdy by bylo napadeno třeba Polsko, odpověděl opakovaně, že „určitě ne“.

Toto vyjádření šokovalo polská média i některé české politiky, kteří se představitelům Varšavy za slova šéfa české opozice omlouvali. Situaci žehlil i tehdejší prezident Miloš Zeman, který svůj polský protějšek ujistil, že by Česko v případě napadení Ruskem Polsku pomohlo.

Babiš po debatě svůj výrok korigoval. „Vůbec jsem nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ uvedl na sociální síti X.

Tagy: