Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

Evropský parlament

Čeští poslanci nastupují do Parlamentu

V úterý ve Štrasburku začalo první plenární zasedání v červnu zvoleného Evropského parlamentu. Prvním a hlavním bodem programu byla volba předsedkyně Evropského parlamentu a následně 14 místopředsedů. Předsedkyní se opět stala Roberta Metsolaová. Zároveň to byl první den ve Štrasburku pro novopečené europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09) a Tomáše Kubína (ANO).

Roberta Metsolaová získala podporu napříč celým politickým spektrem a získala 562 hlasů ze 720 možných. Hlasy sčítal europoslanec za koalici Přísaha a Motoristé Filip Turek.

ČTĚTE TAKÉ: Zklamání a spojení s hnojem Evropy? Turek to od fanoušků schytává za spolupráci s Babišem

Ondřej Kolář v europarlamentu usedne v zahraničním výboru. Věnovat se bude rozvojové spolupráci a lidským právům. Primárně se chce zaměřit na záležitosti, které jsou spojeny s válkou na Ukrajině. „Chci se soustředit na něco, co jsem doma rozpracoval, ale úplně pozitivně tam nerezonuje, tedy na ruské majetky,“ sdělil Kolář.

Kvůli tomu, že v pátek z osobních důvodů složil svůj mandát Martin Hlaváček z ANO, nastoupí místo něj Tomáš Kubín. Do Štrasburku původně vyrazil pouze jako asistent. „Byl jsem se podívat na galerii a zkoušel jsem se dopočítat, kde sedí těch našich sedm poslanců za ANO a našel jsem jich jenom šest. Pak jsem si uvědomil, že ten sedmý jsem já,“ žertoval Kubín.

Kubín 11 let strávil v energetice a také působil jako zastupitel v Českých Budějovicích. „Moje parketa je energetická chudoba. Chtěl bych se dále věnovat věci, která není zcela známá, a to je ageismus, čili diskriminace věkem,“ sdělil Kubín.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mocenský vliv v Evropském parlamentu má Vondra, říká Kubáček. Babiš je jen v herecké roli

Tagy: