Provozní doba obchodů během svátků v červenci? Zákon ji neomezuje, otevřeno ale být nemusí

Ceny základních produktů od začátku roku klesají. Ilustrační foto

Jak budou mít obchody otevřeno o státních svátcích?

Středa a čtvrtek budou ve znamení státních svátků a pracovního volna. Obchody ovšem zůstanou otevřené – zákon omezující prodejní dobu se na ně nevztahuje. Pro jistotu se ale ještě předtím, než vyrazíte nakupovat, ujistěte například na webových stránkách konkrétní prodejny. Otevřeno totiž být může, ale nemusí.

Zákon o prodejní době v maloobchodě v České republice nařizuje, aby obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních měly o vybraných státních svátcích zavřeno. Pravidlo zní jednoduše, přesto při řadě svátků lidé neví, jestli si můžou jít nakoupit, nebo ne.

ČTĚTE TAKÉ: Zloději nákupních vozíků terorizují obchody. Ty přicházejí o stovky tisíc korun ročně

Zavřené musí zůstat i bazary, zastavárny a výkupny odpadu. Výjimku tvoří čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích, nádražích a v nemocnicích. Výjimkou ze zákazu je též období, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení nebo válečný stav.

Na oba červencové svátky se nicméně tento zákon nevztahuje. Obchody tedy zůstanou otevřené a lidé si budou moci nakoupit tak, jak jsou zvyklí.

V České republice si 5. července připomínáme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Tito dva bratři zde prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk, pro který Cyril vytvořil písmo hlaholici, což je nejstarší slovanské písmo. Na 6. července pak připadá Den upálení mistra Jana Husa, který kritizoval katolickou církev za mravní úpadek. Byl odsouzen za kacířství, když odmítl odvolat své učení, a následně upálen během koncilu v Kostnici roku 1415.

Tagy: