Otevřené zahrádky: Provozovatelé hledají skuliny ve vládních nařízeních

V Česku se objevují případy otevřených zahrádek před restauracemi, přestože to vládní nařízení neumožňují. Co není explicitně zakázáno, je povoleno, tvrdí někteří provozovatelé. Zmínka o zahrádkách totiž ve vládním nařízení z 12. října chybí. Většina provozovatelů restaurací v Česku ale zahrádky neprovozuje a přijde jim nespravedlivé, že některé mají otevřeno.

„Mám zahrádku zaplacenou už od února až do 15. listopadu kvůli Dušičkám. Na rozdíl od těch ostatních ji mám povolenou. Takhle to mám každý rok. Ve vyhlášce není, že by musely být zahrádky zavřené. Co není zakázáno, je povoleno,“ řekl pro CNN Prima NEWS provozovatel cafe baru Bomoni v Praze u Olšanských hřbitovů.

Vládní nařízení z 12. října, tedy poslední platné, ale otevřené zahrádky explicitně nepovoluje. Restauracím umožňuje mít do 20 hodin pouze otevřené výdejní okénko, ze kterého mohou číšníci prodávat jídlo i pití (i alkohol).

Jídlo a pití si ale lidé poté musí zkonzumovat venku na veřejném prostranství za dodržení bezpečnostních nařízení. Alkohol se na veřejnosti nesmí pít vůbec.

V nařízení z 12. října se uvádí:

Provoz provozovny stravovacích služeb se omezuje tak, že jejich provozovatelé musí dodržovat následující pravidla: V případě prodeje z provozovny stravovacích služeb mimo její vnitřní postory (např. výdejové okénko) jsou osoby, které v bezprostředním okolí provozovny konzumují potraviny a pokrmy včetně nápojů zde zakoupených (s výjimkou alkoholických nápojů, jejichž pití je na veřejně přístupných místech zakázáno), povinny dodržovat rozestupy od jiných osob alespoň 2 metry, nejde-li o členy domácnosti.

Oproti nařízení z 8. října, tak vypadla následující věta:

Ledaže se zdržují na místě k sezení ve venkovních prostorech provozovny (např. zahrádka).

Ačkoliv z vládou zveřejněných nařízeních není úplně jasné, že zahrádky mají být uzavřené, informace z připravovaného informačního webu, na kterém spolupracuje i poslanec TOP 09 Dominik Feri hovoří jasně.

„Zahrádky, terasy a zimní zahrady restaurací nyní využívat nelze,“ uvádí se v informacích k připravovanému webu, který bude zveřejněn v nejbližších dnech.

Babičky z Dušiček na kafíčko

A právě nejasnosti formulované ve vládních nařízeních si řada provozovatelů vykládá po svém a sezení lidem na zahrádkách umožňuje.

„Nevidím nic špatného na tom, pokud jdou babičky z Dušiček, sednou si tu po dvou a mají od sebe rozestupy. Je to to samé, jako když si sednou na lavičku v parku. Když půjdu do Kauflandu, tak tam je 2500 lidí, tak v čem je rozdíl? V televizi jsem viděl, že lidé například na horách sedí venku před zahrádkami a konzumují tam jídlo i pití,“ pokračuje dále provozovatel pražské restaurace.

„Od státu jsme nic nedostali, já mám tři dny v roce na výdělek, dva z toho mi proprší a třetí řeším s vámi, že mám zahrádku,“ postěžoval si na závěr jednatel restaurace na Praze 3.

Fotku ze zaplněné pražské restaurace na Facebooku v pondělí dopoledne zveřejnila uživatelka pod jménem Markéta Fox. Ihned se na ni vrhla řada dalších uživatelů s tím, že restauraci udala.

Zahrádky u Vltavy i na Šumavě

Nejde ale zdaleka o ojedinělý případ. Podle informací CNN Prima NEWS je nejen v Praze řada provozovatelů, kteří možnost zahrádek využívají.

„Pokud se půjdete projít v Praze podél Vltavy, narazíte na stánky, kde si můžete koupit pivo a posedět buď na lavičkách, nebo jen tak na trávě,“ popisuje situaci studentka Dáša z Prahy.

„Posezení u stánku v horách jsme viděli i na Šumavě, ale lidé dodržovali rozestupy, nepřišlo nám to jako nějaké zásadní porušení vládních nařízení,“ popsala redakci svou zkušenost výletnice z Prahy. Nechtěla ale specifikovat místo, aby tím provozovnu nepoškodila.

Je to nefér, zní od konkurence

Většina restaurací po Česku ale vládní nařízení chápe jednoznačně a má kompletně uzavřeno.

„Snažíme se dodržovat vládní nařízení a to chápeme tak, že zahrádka je zakázaná. Nechápu, že si to někdo dovolí nerespektovat. Je to nefér. Samozřejmě pokud bychom jen trochu mohli, tak ji také otevřeme. Zvlášť pokud je venku hezky. Je to jeden z mála zdrojů přijmů, který bychom v těchto dnech mohli mít,“ řekl CNN Prima NEWS spolumajitel restaurace v centru Prahy.

Restaurace v Praze mají navíc během vládních opatření úlevu a nemusí za své zahrádky platit nájem. Pokud by tak byly zahrádky povolené, jistě by možnosti využilo více z nich. Na jaře směly restaurace prodávat pouze přes výdejové okénko téměř dva měsíce.

Tagy: