Loňské očkování vás nezachrání. Šíří se nová varianta covidu, experti vyzývají k vakcinaci

Světem se šíří nová kombinace mutací chřipky.

Prymula o vzestupu covidu

Českem se šíří nová varianta koronaviru XEC. Za poslední dva týdny ministerstvo zdravotnictví hlásí přes tisíc pozitivně testovaných denně. Podle expertů je nyní virus nakažlivější než předchozí mutace, a proto vyzývají k očkování. Před nákazou neochrání ani vakcinace z minulých let, upozornil imunolog Zdeněk Hel.

V pondělí bylo v Česku pozitivně testováno na covid 1 765 osob, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví. Přes tisíc nových případů hygienici odhalují každý den za poslední nejméně dva týdny. Výjimkou jsou víkendy, kdy se testuje méně.

ČTĚTE TAKÉ: Příznaky covidu se objevují v důležitém pořadí, zjistili vědci. Pomohou rozeznat ho od chřipky

Českem se totiž stejně jako celou Evropou šíří nová mutace nemoci s názvem XEC. Poprvé byla identifikována v červnu v Německu, ve Velké Británii se pomalu stává dominantní variantou. Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) uvedla, že XEC nyní představuje přibližně jeden z deseti případů, informuje web GB News.

Koronavirus je nyní nakažlivější, řekl pro Seznam Zprávy Milan Trojánek, přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. Zároveň se také kvůli proočkovanosti populace proměnil.

„Virus se snaží překonat imunitní odpověď organismu, proto se vyvíjí a mutuje. Zároveň došlo ke snížení smrtnosti a závažnosti průběhu onemocnění, díky tomu, že jsme se s infekcí setkali již opakovaně,“ uvedl Trojánek. Proto je podle něj třeba vyvíjet nové vakcíny, které budou na nové mutace viru reagovat.

K očkování důrazně vyzval také Hel. „S nejvyšším důrazem doporučuji očkování proti covidu všem osobám z rizikových skupin, včetně starších občanů, pacientům s chronickým onemocněním srdce, plic, cév, ledvin, jater, pacientům s cukrovkou a všem jedincům se sníženou imunitou,“ zdůraznil profesor z americké University of Alabama at Birmingham na síti X.

Loňské očkování podle něj lidi před covidem letos už neochrání. „Každoroční přeočkování před sezónou respiračních onemocnění by mělo být pravidlem. Očkování proti covidu lze spojit s očkováním proti chřipce při jedné návštěvě. Očkujte se, nezanedbávejte své zdraví,“ vyzval Hel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Covid je na vzestupu. V září v Česku onemocněly desetitisíce lidí, přibývá i obětí. Jak se bránit?

Tagy:
nemoc zdraví Velká Británie mutace očkování vakcína Česko COVID-19 virové onemocnění infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky přenosné nemoci nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy epidemie a pandemie