Pád Erdogana? Tureckému mocnáři se postaví levicový Gándhí, který brojí proti migrantům

Turci o víkendu rozhodnou, kdo bude v příštích letech jejich prezidentem. Současná autoritářská hlava státu Recep Tayyip Erdogan jen těsně neuspěla v prvním kole, nyní musí přemoci lídra sjednocené opozice Kemala Kiliçdaroglua. Levicově orientovaný kandidát, kterému se přezdívá „turecký Gándhí“, přitom v posledních dnech značně přitvrdil. Aby získal hlasy nacionalistických voličů, kterých v Turecku není málo, začal slibovat, že vyžene ze země nelegální migranty včetně těch, kteří sem utekli ze sousední válkou zmítané Sýrie.

V prvním kole podle oficiálních výsledků Erdoganovi jen velmi těsně uniklo celkové vítězství. Potřeboval získat více než 50 procent hlasů, nakonec jich obdržel 49,52. Jeho rival Kiliçdaroglu byl před prvním kolem některými průzkumy vnímán jako mírný favorit, ale nakonec se musel spokojit s druhým místem a ziskem 44,88 procenta hlasů. Koná se tedy druhé kolo a opoziční lídr cítí šanci, kterou chce využít. A to všemi možnými způsoby.

Kiliçdaroglu proto začal ve svých posledních vyjádřeních cílit hlavně na nacionalistické publikum slovy, že zatočí s nelegálními migranty. „Nenašli jsme naši vlast na ulici. Nenecháme ji někomu, kdo dovolil nelegální vstup deseti milionům běženců,“ hlásal opoziční předák na jednom ze svých posledních videí. Výroky útočil také na Erdogana, který Turecku coby prezident vládne posledních devět let a mezi lety 2003 až 2014 byl premiérem.

Lídr opozice, která se za ním i přes rozdílné názory z velké míry sjednotila, slibuje, že pokud bude zvolen prezidentem on, pošle migranty domů. A to i ty ze sousední Sýrie, kteří do Turecka utekli kvůli občanské válce, jež v zemi zuří již od roku 2011. Syrských uprchlíků má být v Turecku až kolem čtyř milionů. Tvrdých slov Kiliçdaroglua směrem k migrantům si všímají mnohá média v čele například s Al-Džazírou.

ČTĚTE TAKÉ: Drsné turecké volby. Erdogan připomíná vojenský puč, jeho rival nosí neprůstřelnou vestu

Nemíří vůbec na slepo. Třetí v prezidentských volbách totiž skončil Sinan Ogan, politik s krajně pravicovou minulostí a podobnou rétorikou. Jeho 5,17 procenta hlasů může být přesně to, co Kiliçdaroglu k vítězství nad Erdoganem potřebuje. Ogan však v pondělí oznámil, že ve druhém kole podpoří Erdogana. Politika s důrazem na turecký nacionalismus je z dlouhodobého hlediska jasně bližší právě jemu.

Na druhou stranu se Kiliçdaroglu, kterému se pro jeho jinak umírněnou povahu a vzhled přezdívá „turecký Gándhí“, snaží ve svých výrocích apelovat i na liberální část společnosti, kterou si potřebuje udržet. „Nenecháme naši vlast těm, kdo se na ženy dívají jen jako na objekty,“ prohlásil kandidát na prezidenta na videu s odkazem na konzervativně islamistické postoje svého soupeře.

Turci bojují s inflací. Jak to bude s Rusy?

I samotný Erdogan se ale vyžívá v protimigrantské rétorice. Také on slíbil poslat syrské migranty zpět do jejich domoviny, což má už delší dobu potají dělat. Lidskoprávní organizace ho totiž kritizují, že migranty deportuje nelegálně.

V Turecku již delší dobu panují silné nálady právě proti migrantům. V zemi jsou rozsáhlé uprchlické tábory, přičemž některé existují už několik let. Hlavní díl negativních nálad vůči nim vzbuzuje fakt, že Turecko už více než rok zápasí s obrovskou inflací. Běžným obyvatelům rostou životní náklady, hněv se tak obrací mimo jiné na migranty dostávající pomoc od turecké vlády.

Na přetřes před volbami přichází také vztah s Ruskem. Kiliçdaroglu se do Erdogana často opírá právě kvůli kontaktům s Moskvou. Podle analytiků je turecký prezident pro vládce Kremlu Vladimira Putina těžká váha, když přijde na jednání, turecký opoziční lídr však tvrdí, že vztah Moskvy a Ankary je „nerovnocenný“.

Sám Erdogan se svým vztahem s Ruskem chlubí a podle CNN označuje jej za „speciální“. „Nejsme v pozici, kdy bychom zavedli sankce na Rusko jako Západ. Nejsme vázáni západními sankcemi,“ řekl CNN současný turecký prezident. Dodal, že Turecko je „silný stát a má pozitivní vztah s Ruskem“.

První kolo voleb v Turecku ovládl Erdogan, přičemž opozice klání označovala za zmanipulované. Podala kvůli tomu i stížnost, která však na konání druhého kola nebude mít vliv. Druhé kolo se koná v neděli 28. května.

Tagy: