Fakulta nebyla nic, jsem nastavený na jatka, hrozil expřítelkyni. Trest přišel rychle

Pavel O. vyhrožoval střelbou, u soudu vyvázl s podmínkou.

První trest za vyhrožováním střelbou jako na FF UK

Padl první rozsudek v souvislosti s vyhrožováním střelbou jako na pražské filozofické fakultě. Muž ze Sušice se tak snažil vystrašit bývalou přítelkyni. V úterý si vyslechl rozhodnutí o podmíněném trestu, informoval web Novinky.cz.

„Chcípněte všichni. Zítra jedu udělat spoušť. Už vás mám dost. Bude to strašný, co udělám. Ten chcípák na té fakultě, to je ho***. Já jsem nastavený na jatka,“ měla znít zpráva od Pavla Oudese, kterou poslal své expřítelkyni.

ČTĚTE TAKÉ: „Nenávistník“ ubodal uklízečku. Bylo to 33 ran, viděla to její tříletá dcera, vzpomíná Štoček

V tu chvíli asi netušil, že kvůli ní může skončit před soudem a bude mu hrozit pobyt za mřížemi. Policisté ale postupovali rychle, nikdo nechtěl případ podcenit. Ve hře byla i varianta, že má skutečně u sebe zbraň.

„Muž vyhrožoval, že by mohl spáchat obdobný čin, ke kterému nedávno došlo na Filozofické fakultě v Praze. Díky skvělé operativní činnosti a spolupráci několika policejních složek se podařilo 42letého muže zanedlouho vypátrat a zadržet nedaleko obce Sušice. Podezřelý byl do 48 hodin postaven před soud,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí policie Plzeňského kraje Michaela Raindlová.

Nakonec u něj policisté žádnou zbraň nenašli. U soudu se hájil tím, že jednal pod vlivem návalu emocí z rozchodu s partnerkou. Soudkyni ale neobměkčil. Rozhodla o osmi měsících vězení s podmínkou na dva roky. Bývalou přítelkyni už nesmí kontaktovat, navíc ho čeká sezení u psychologa.

„Už jen to, že na to někdo pomyslí, je první varování. Nelze to nijak podceňovat a ani omlouvat,“ okomentovala svůj rozsudek soudkyně Martina Šimánková.

Od tragédie na pražské filozofické fakultní, při které zemřelo 14 lidí, jde už o druhý případ nebezpečného vyhrožování, který policie v Plzeňském kraji řešila. Už předtím kontaktoval telefonní linku policie jeden muž s tím, že hodlá vystřílet vesnici u Nepomuku. Chvíli nato si pro něj přijeli policisté do bytu v západočeské metropoli, odkud telefonoval. Dechovou zkouškou následně zjistili, že volající je pod vlivem alkoholu a žádnou zbraň nevlastní.

„Policie a státní zastupitelství budou pečlivěji šetřit tyto nejzávažnější škodlivé činy a soudy velmi pravděpodobně budou tyto pachatele odsuzovat,“ sdělil advokát Petr Ptáček.

Ti, kteří vyhrožují jiným lidem, nemusí vždy vyváznout pouze s podmínkou. Jde-li o závažnější případ, mohou skončit i na několik let ve vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Školačka Míša zmizela před sedmi lety a dodnes se nenašla. Policie tápala, pak případ odložila

Tagy:
policie zbraň střelba Plzeňský kraj vyhrožování Petr Ptáček Sušice Policie České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy