Ať žije Rusko, křičel otec Djokoviče. Ikonu v Austrálii hnali za vítězstvím fanoušci Putina

Často ve veřejném prostoru padá věta: „Politika do sportu nepatří.“ Australian Open je ovšem důkazem, že se na obrovské sportovní události může objevit vyložená propaganda. Když Novak Djokovič ve středečním čtvrtfinále demoloval Andreje Rubljova, v aréně se nacházeli fanoušci třímající ruský válečný symbol Z či vlajku s podobiznou Vladimira Putina. Ke skupince příznivců agresora se hlásil i Djokovičův otec Srdjan.

Navzdory válce na Ukrajině mohou ruští i běloruští tenisté hrát ty nejprestižnější akce, tedy i grandslamy. Jen musí oželet vlajku země vedle svého jména. Prapory těchto států by se neměly objevit ani v publiku.

Jak ukázal tenisový novinář Ben Rothenberg, instrukce pořadatelů Australian Open zní jasně: Na tribunu se nesmí dostat žádná varianta ruské či běloruské vlajky ani lidé v oblečení se symbolem Z, ruské propagandistické heslo znamenající „za vítězství“.

Zřejmě dosti ledabylou kontrolou prošli fanoušci, kteří zamířili na čtvrtfinále prvního grandslamu sezony do arény Roda Lavera. Na ochozech okolo kurtu – na kterém Novak Djokovič zničil Rusa Andreje Rubljova 6:1, 6:2 a 6:4 – se objevila skupinka lidí fandící nejen tenisu, ale také tomu, aby Rusko konflikt s Ukrajinci vyhrálo.

Přímo v hledišti se nacházel muž v triku s obrovským „zetkem“, a to v sektoru s vysokou koncentrací Srbů. Sociálními sítěmi se pak šířily záběry z útrob stadionu po konci zápasu. Srbští fandové oslavovali Djokovičův triumf s ruskými vlajkami s podobiznou Vladimira Putina a pokřikem „Rusko, Rusko“.

Podle agentury Reuters byli hned čtyři lidé vyslýcháni policií státu Victoria kvůli vystavování „nevhodných vlajek a symbolů“.

„Je to kompletní balíček: vedle srbských vlajek tu máme ruskou vlajku, Putina, symbol Z a vlajku takzvané Doněcké lidové republiky,“ glosoval na Twitteru ukrajinský velvyslanec Vasyl Myrošnyčenko.

Loňský strach o zmizelou tenistku vadil

Celá citlivá záležitost měla v pozdějších hodinách pokračování, které opět po roce staví jméno Djokovič do špatného světla. Loni se v Melbourne „Djoker“ stal pro velkou část Australanů personou non grata. Do země, která ke koronavirové pandemii přistoupila velmi striktně, přicestoval neočkován, protože si myslel, že mu postačí udělená výjimka. Po vleklých sporech s australskými úřady byl nakonec vyhoštěn.

Letos si „protinožce“ svými výkony naklání opět na svoji stranu, zatím je jeho cesta turnajem suverénní. Sám naznačil, že ho za 22. grandslamovým titulem žene i touha po odplatě za loňskou deportaci. „Dá se říci, že kvůli zranění i kvůli tomu, co se loni stalo, hraju s ještě větším zaujetím a odhodláním.“

Ale zavařil mu otec Srdjan. Po postupu svého syna byl zachycen na záběrech s prorusky orientovanými srbskými fanoušky, přičemž jeden z nich byl rovněž oděn do trika s písmenem Z. Do toho s nimi Djokovič starší pokřikoval: „Ať žije Rusko!“

Že toto všechno bylo možné, vytváří velký kontrast s tím, co se dělo v Melbourne Parku minulý rok. Ochranka fanouškům zabavovala trika s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj?“. Potištěné oblečení odkazovalo na to, že se celý svět strachoval o bezpečí čínské tenistky, po které se v listopadu 2021 na chvíli slehla zem, když obvinila bývalého vicepremiéra komunistického režimu ze sexuálního zneužívání.

Pořadatelé se loni za krok ochranky postavili, protože „oblečení, transparenty nebo různé nápisy s komerčním či politickým podtextem jsou v rozporu s pravidly“. Česko-americká legenda Martina Navrátilová tehdejší krok organizátorů Australian Open označila za ubohý.

Tagy:
Vladimir Putin Austrálie propaganda Ukrajina tenis Novak Djokovič sport Rusko Novak Djoković Australian Open Andrej Rubljov Pcheng Šuaj Srdjan Djokovič válečný symbol tenis válka Melbourne