Pálenka ze všeho
Na Moravě začala pálenková sezona, kvůli studenému jaru tentokrát o něco později než v předchozích letech. V palírnách se v současnosti zpracovává letní ovoce, a to hlavně meruňky, třešně a višně. Nejvíce očekávaná je ale úroda švestek, ze kterých se pálí tradiční slivovice.
I když na Moravě roste švestek poměrně dost, nemusí to ještě znamenat kvalitní slivovicovou úrodu.
„Plody často sesychají a padají, na to si stěžuje kdekdo. Podobně je to s hruškami. Proto počítám, že letos bude průměrná sezona,“ řekl vařič Bohumil Žákovský.
První letošní kvasy byly tradičně z třešní a višní. V současnosti v palírnách dominují meruňky a špendlíky. Vařiči se však odhodlávají i k méně obvyklým kvasům.
Třeba Lukáš ze Zlína plánuje udělat pálenku z opravdové rarity – bezového květu. Prý se inspiroval receptem svého strýce. Výsledný efekt prý připomíná silnější sirup.
Bohumil Žákovský bude zase oblíbený moravský nápoj vyrábět z rajských jablek. Výsledek poté mívá nádech octa.
Ať už bude úroda letošních švestek dobrá či špatná, například na Valašsku platí jedno pravidlo: Každý, kdo chce pečovat o své zdraví, si zkrátka musí vytvořit dostatečné pálenkové zásoby, a to z kteréhokoliv ovoce.
Na Moravě začala pálenková sezona, kvůli studenému jaru tentokrát o něco později než v předchozích letech. Zdroj: ČTK
Na Moravě začala pálenková sezona, kvůli studenému jaru tentokrát o něco později než v předchozích letech. Zdroj: ČTK