Zemřel člověk, na kterého byly psané energie. Jak se v takovém případě dostat z režimu DPI?

Plynoměr

CNN_Domácí: Lidé uvízli v režimu DPI

Chci se dostat z režimu dodavatele poslední instance, ale nemůžu. S takovým příběhem se na CNN Prima NEWS obrátil jeden z diváků. Dům, ve kterém elektřinu odebíral od zkrachovalé Bohemia Energy, je totiž psaný na jeho otce, který zemřel. Lidí s podobnými problémy mohou být stovky. Podle dodavatelů je přitom řešení jednodušší, než by se mohlo zdát.

Po smrti otce předloni na podzim spadl Břetislavu Novákovi koncem loňského roku do klína problém. Jeho otec do svého domu odebíral elektřinu od Bohemia Energy. „Není přepsaná energie, je to pořád v režimu dodavatele poslední instance (dále DPI). Nemáte možnost energii přepsat, pokud nejste vlastník. Je rozběhnuté dědické řízení, které trvá už rok a půl,“ popsal svou situaci.

Než se oficiálně stane majitelem domu, podle něj potrvá ještě nejméně rok. „Platily se tam čtyři tisíce korun. Jenomže z toho DPI máte měsíčně nějakých 12 tisíc korun. Jsou to komplikace,“ vysvětlil Novák.

Hlídejte si lhůty

Dodavatelé elektřiny potvrzují, že je klientů jako pan Novák více. Přestože je přechod z DPI v takovou situaci obtížnější, dá se vyřešit. „Pokud lidé přinesou čestné prohlášení, že budou přepisovat odběrné místo po zemřelém, anebo přinesou úmrtní list na zákaznické centrum, není vůbec problém smlouvu s nimi uzavřít,“ řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková.

To ale pan Novák zjistil pozdě – půlroční lhůta pro DPI bývalým klientům Bohemia Energy uplynula ve čtvrtek. Třeba zákazníci Kolibřík Energie mají čas do příštího úterý. Pokud přechod nestihnou, stanou se černými odběrateli. „Po Velikonocích přistoupíme k tomu, že tato místa budeme postupně odpojovat. Jako první přijdou na řadu ti, kteří s námi nekomunikují, odebírají elektřinu a neplatí za ni,“ uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Někteří dodavatelé ale ještě budou naposledy takové klienty kontaktovat. Pokud máte s DPI podobné problémy, nebojte se nám ozvat na email zpravy@iprima.cz.

Tagy:
ČEZ elektřina energie dodavatelé energetika lhůta Bohemia Energy dodavatel poslední instance klienti DPI Kolibřík Energie