Češi se bojí nedostatku plynu. Nechtějí na něj spoléhat a hledají jiné možnosti vytápění

Plyn

Češi hledají nové způsoby vytápění

Drahá elektřina, plyn i uhlí. To všechno teď Čechy žene k hledání alternativního vytápění. Lidé hledají cesty, jak ušetřit. Zdroj plynu v Česku využívá přes dva a půl milionu domácností.

Otázku, jestli si vybrat nový kotel, přímotopy nebo tepelné čerpadlo, řeší čím dál tím větší množství Čechů. Kvůli zdražování energií totiž hledají nové způsoby vytápění. Ušetřit mohou desítky tisíc ročně, ale najít variantu, která domácnost nezruinuje po počáteční investici, není lehké.

„Určitě přibylo víc montáží úspornějších kotlů. Spousta lidí nás kontaktuje třeba i proto, že mají plynový spotřebič a chtějí k němu dodat ještě elektrokotel, kdyby náhodou došlo k uzavření plynu, aby měli alternativní zdroj tepla,“ tvrdil majitel plynoservisu Martin Mottl.

Ve snaze ušetřit můžete výdaje navýšit

Jenom si spočítat, kolik zaplatíte, dnes ale už nestačí. Důležité je i to, jaké budete mít každý rok náklady. Rozdíly mohou být až v desítkách tisíc korun. Třeba u právě přímotopů ze začátku sice zaplatíte málo, ale se spotřebou to potom vychází na desítky tisíc navíc. Na druhé straně spektra je tepelné čerpadlo, u kterého jsou roční náklady minimální, jeho instalace ale stojí přes sto tisíc. V průměru teď nejlépe vychází topení dřevem a uhlím. To ale není dlouhodobé řešení. „Pevná paliva, jako je uhlí bude nemožné do budoucna používat. Většinou jsme spíše svědky toho, že lidé nahrazují staré kotle na uhlí právě kotli plynovými,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ekonom firmy Roklen Radim Dohnal dodal: „Agresivní politika Vladimira Putina je ta věc, co nejvíc podpořila realizování Green dealu. Zvýšit svoji soběstačnost přes vyšší izolace, solární panel a přes tepelné čerpadlo, je ta cesta.“ Kdo má o alternativní topení zájem, neměl by otálet. Poptávka je teď tak velká, že se na tepelná čerpadla někdy čeká až půl roku.

Tagy: