Jak ušetřit na energiích? Zaměřte se na fakturu, ukáže, co platíte zbytečně, radí expert

Ceny energií nadále rostou, pro některé dodavatele je to likvidační

Expert radí, jak ušetřit na energiích

Ceny energií nadále stoupají. Podle člena představenstva společnosti Centropol Jiřího Matouška ale mohou domácnosti ušetřit už jen tím, že pořádně zkontrolují fakturu. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS názorně vysvětlil, na které položky by se měli zaměřit.

Ceny energií nadále rychle rostou a nic nenasvědčuje tomu, že by se růst zastavil. „Energetická krize začala přesně před rokem a trvá nadále. Dodavatelé nakupují elektřinu a plyn pro zákazníky dopředu, ale za vyšší ceny. Příští rok bude záviset na tom, jak se vyvine válka na Ukrajině,“ podotkl Matoušek. Pokud chtějí spotřebitelé aspoň trochu ušetřit, měli by se podle něj zaměřit na některé položky na faktuře.

„Nikdy nebylo důležitější než nyní rozumět faktuře,“ zdůraznil Matoušek. Mezi důležité informace podle něj patří přeplatek nebo nedoplatek – rozdíl mezi tím, co jste zaplatili na zálohách, a skutečnou spotřebou. „Nic nechcete méně než nedoplatek. Pokud se ceny zvyšují, dodavatel by se měl postarat o to, aby aktualizoval zálohy,“ uvedl.

Lidé by se měli také zaměřit na to, jaký tarif mají u dodavatele sjednaný. Může se ukázat, že některé domácnosti nevyužívají takzvaný nízký tarif (dříve se označoval jako noční, ale spíná se i přes den), a platí velké částky za vysoký tarif.

Jednou ze zajímavých položek je i jistič. „Tuto položku bychom měli zkontrolovat, neboť má vliv na cenu. Mnoho domácností, například rodinných domů, má historicky nastavený vyšší příkon. Například 3×40 ampérů, ale fakticky jej pro provoz domácnosti nepotřebují,“ podotkl. Rozdíl u domácnosti pak může činit zhruba 2 500 korun ročně.

Pro kontrolu zmíněných položek by lidé měli kontaktovat svého dodavatele, který jim s tím pomůže.

Na názorný příklad se podívejte v úvodním videu.

Tagy: